Nie jesteś głodny, a masz ochotę na słodkie? To może być objaw tej choroby

Porady
Nie jesteś głodny, a masz ochotę na słodkie? To może być objaw tej choroby
Pixabay
Masz nieodpartą chęć na słodkie? To może być objaw depresji 

Długotrwały zły nastrój nie powinien być lekceważony. Depresję należy zdiagnozować w odpowiednim czasie, aby zapobiec wyniszczającym skutkom tej choroby. Często niełatwo ją rozpoznać, jednak pewne nietypowe zachowania mogą alarmować. Jednym z nich są zmiany w preferencjach żywieniowych. 

Światowa Organizacja Zdrowia ocenia, że do 2030 roku depresja stanie się najczęściej występującą chorobą wśród ludzi. W Polsce, jak szacuje NFZ, zmaga się z nią ponad milion osób. Żaden niepokojący sygnał nie powinien być ignorowany. 

Chorzy na depresję wolą słodycze. Odkrycie naukowców

Badacze z niemieckich uniwersytetów w Bonn i Tybindze odkryli, że pacjenci cierpiący na zaburzenia depresyjne mają większą ochotę na słodycze. Takie wnioski opublikowali na łamach czasopisma "Psychological Medicine" po eksperymencie, w którym uczestniczyło 117 osób.

Czujesz się smutny i nie możesz oprzeć się słodyczom? Sprawdź, co to może oznaczaćPixabay
Czujesz się smutny i nie możesz oprzeć się słodyczom? Sprawdź, co to może oznaczać

Uczestnicy zostali podzieleni na grupy kontrolne i na chorych na depresję, którzy oceniali, na jakie produkty mają ochotę i jak bardzo je lubią. Po analizie wyników badania okazało się, że osoby z depresją preferują pokarmy zawierające węglowodany i tłuszcz, takie jak mleczna czekolada. 

 

ZOBACZ: Masz te dolegliwości? Pasożyty, a zwłaszcza owsiki, mogą być w twoich jelitach

 

Do tej pory powszechnie sądzono, że chęć na tego typu jedzenie wiąże się ze zwiększonym apetytem pacjenta. Główna autorka badania, Lilly Thurn, wyjaśnia, że zebrane dane sugerują, iż zwiększona chęć na słodycze ma związek z nasileniem depresji, a zwłaszcza objawami lękowymi. 

Oś jelito-mózg

Ważnym aspektem jest wpływ jedzenia na reakcję nagrody, czyli proces neurobiologiczny, który motywuje nas do wykonywania pewnych działań, zapewniając przyjemność i satysfakcję.

 

Według prof. Nilsa Kroemera, współautora badań, pokarmy zawierające węglowodany wpływają na tę sferę inaczej niż jedzenie bogate w tłuszcz i białko. Ta wiedza może przyczynić się do opracowania bardziej skutecznych terapii. 

 

ZOBACZ: Sanatorium za granicą z dopłatą? Wystarczy spełnić te warunki

 

Coraz częściej mówi się o osi jelito-mózg, a połączenie przewodu pokarmowego z mózgiem uznawane jest za kluczowe. Lilly Thurn zaznacza, że leczenie skierowane na te dwa ośrodki ma ogromny potencjał.

 

- Wstępne badania wykazały, że post lub żywność probiotyczna może mieć działanie przeciwdepresyjne - stwierdziła.  

Dodała także, że udowodniono, iż osoby zmagające się z depresją mają zmieniony mikrobiom, co nasila objawy. 

Te objawy należy traktować poważnie

Opisane zmiany w preferencjach żywieniowych mogą być tylko jednym z objawów depresji. Narodowy Fundusz Zdrowia podkreśla, że chorobę można rozpoznać, zwracając uwagę na następujące symptomy: 

  • stałe poczucie smutku i przygnębienia,
  • obniżony nastrój,
  • zobojętnienie,
  • kłopoty ze snem,
  • bezsilność, przekonanie o bezsensowności życia,
  • gorsza pamięć, osłabiona koncentracja,
  • brak apetytu lub przesadne objadanie się,
  • potrzeba odizolowania się,
  • występowanie myśli samobójczych. 

Tego typu oznaki nie powinny być bagatelizowane - konieczna jest jak najszybsza wizyta u specjalisty. Równocześnie zaleca się aktywność fizyczną, która może pomóc obniżyć ryzyko wystąpienia depresji. 

red. / Polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie