Groźne bakterie w serze. GIS ostrzega
![Groźne bakterie w serze. GIS ostrzega](https://ipla.pluscdn.pl/dituel/cp/x2/x2w3czpdsxk2idijk8m9a2hptkrv1evg.jpg)
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii sera z powodu podejrzenia obecności szkodliwych bakterii coli. Produkt jest już wycofywany ze sprzedaży.
Chodzi o produkt: "Ser MORBIER AOP", z datami minimalnej trwałości: "29.03.2025; 22.03.2025; 15.03.2025; 08.03.2025; 22.02.2025; 08.02.2025; 30.01.2025; 23.01.2025; 09.01.2025". Ostrzeżeniem objęte są wszystkie numery partii produktu z podanymi datami. Krajem pochodzenia jest Francja.
ZOBACZ: Ostrzeżenie GIS. Metaliczne ciało obce w odżywce białkowej. To kolejny raz
GIS poinformował, że istnieje podejrzenie obecności w wycofywanym ze sprzedaży produkcie bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC).
Popularny ser wycofany ze sprzedaży. GIS ostrzega
"Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa" - czytamy w komunikacie.
ZOBACZ: GIS ostrzega przed jajkami. "Ryzyko zatrucia pokarmowego"
GIS apeluje o niespożywanie produktu z partii objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Czytaj więcej