Ta popularna przyprawa jest jak tarcza na infekcje. Lista korzyści jest bardzo długa
Tymianek znany jest jako bardzo popularna przyprawa o charakterystycznym aromacie i smaku. Często jednak niezauważany jest istotny aspekt jego wpływu na organizm. Z uwagi na właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne jest to skuteczny środek wspomagający walkę z infekcjami. Warto wypróbować go w alternatywny sposób, na przykład w formie naparu.
Tymianek jest niewielką rośliną z rodziny jasnotowatych. Występuje przede wszystkim w krajach leżących nad Morzem Śródziemnych. Nie zaskoczy więc fakt, że używa się go często w potrawach typowych dla kuchni włoskiej, francuskiej czy hiszpańskiej. Mięsa białe i czerwone, ryby, zupy czy sosy - wszystko to smakuje lepiej ze wspomnianym dodatkiem.
Napar z tymianku świetnie zadziała na układ odpornościowy
Warto włączyć to zioło do codziennej diety. Świeże lub suszone liście można dodawać do dań obiadowych czy sałatek. Prawdziwym hitem okazuje się jednak napar z tymianku. Wspiera układ oddechowy, z powodzeniem łagodząc skutki przeziębień. Poza tym:
- zabija bakterie odpowiedzialne za infekcje gardła czy jamy ustnej,
- ogranicza skutki problemów z trawieniem,
- wzmacnia odporność.
Co odpowiada za te wszystkie dobroczynne efekty? Jak czytamy w pracy opublikowanej w magazynie naukowym "Plants", chodzi między innymi o właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne. Ekspertka związana z uniwersytetem w hiszpańskiej Murcji tłumaczy, że odpowiadają za to zawarte w roślinie fenolowe związki bioaktywne, takie jak tymol i karwakrol. Wskazuje między innymi na hamowanie rozwoju gronkowca złocistego czy Escherichia coli.
Ponadto wspomniane substancje mają działanie redukujące stany zapalne. Dzięki takim korzyściom można mówić o cechach przeciwnowotworowych tymianku oraz jego działaniu redukującym zagrożenie występowania chorób układu krążenia.
Skarb natury w każdej kuchni. Wspomaga układ trawienny i uspokaja
Należy też dodać, że flawonoidy i garbniki obecne w tymianku wspierają zdrowie układu pokarmowego, łagodząc podrażnienia błony śluzowej żołądka i jelit. Dzięki takim możliwościom ten dar natury jest skutecznym wsparciem w leczeniu infekcji układu trawiennego. Objawia się to między innymi poprzez:
- redukcję wzdęć,
- łagodzenie biegunek,
- wspieranie walki z zaparciami.
Ponadto wspomniane już tymol i karwakrol mają działanie wykrztuśne, pomagają oczyścić drogi oddechowe. Łagodzą kaszel i chrypkę. Przyczyniają się także do zmniejszenia bólu gardła oraz potrafią rozrzedzać zalegającą w zatokach wydzielinę. Warto też wspomnieć o uspokajających właściwościach. Odpowiadają za nie ograniczająca napięcie nerwowe witamina B6 oraz olejki eteryczne.
Przygotowanie naparu z tymianku nie jest trudne. Wystarczy zalać szklanką wrzącej wody jedną łyżkę suszonego zioła. Parzenie pod przykryciem powinno trwać około 10-15 minut. Ciepłą miksturę najlepiej pić kilka razy dziennie. Inne formy wykorzystania opisywanej rośliny to na przykład okłady, płukanki lub inhalacje.
Czytaj więcej