Popularna herbata jak eliksir młodości. Naukowcy odkryli jej wpływ na starzenie mózgu

Porady
Popularna herbata jak eliksir młodości. Naukowcy odkryli jej wpływ na starzenie mózgu
Pixabay
Ta herbata chroni przed chorobami starczymi

Korzyści płynące z picia zielonej herbaty docenił cały świat. Od wspierania procesów trawiennych, poprzez przyspieszenie metabolizmu, aż po łagodzenie stresu. Zielona herbata traktowana jest w niektórych zakątkach świata jako swoiste panaceum. Naukowcy odkryli, że spowalnia starzenie się mózgu.

W roku 2737 p.n.e. cesarz Chin, Shennong który relaksował się w ogrodzie, przez przypadek napił się wody, do której wpadł liść z rosnącego nieopodal herbacianego krzewu. Tak przynajmniej mówi legenda. W Europie zielona herbata pojawiła się dopiero w XVII w. i początkowo była dostępna tylko aptekach, sprzedawana jako środek na wzdęcia oraz lek przeciwreumatyczny. Chińczycy natomiast spożywają ten aromatyczny napój od tysięcy lat, dla nich ten rytuał ma wprost mistyczny wydźwięk.

Zielona herbata pod okiem naukowców z Kanazawy

Wydział nauk medycznych Uniwersytetu Kanazawa w Japonii przeprowadził badania nad wpływem regularnego spożywania zielonej herbaty na funkcjonowanie mózgu, szczególnie na strukturę istoty białej. Jest to element układu nerwowego, składający się z włókien nerwowych zwanych aksonami, które odpowiadają za przesyłanie sygnałów między różnymi obszarami mózgu. Badania skoncentrowano na problemie demencji - chorobie, która coraz częściej dotyka starzejące się społeczeństwa.

 

ZOBACZ: Owoc działa jak lekarstwo na pamięć. Może zmienić życie seniora


Zespół badawczy JPSC-AD, zrzeszający specjalistów z całej Japonii odkrył, że picie trzech lub więcej szklanek zielonej herbaty dziennie wiąże się z mniejszym uszkodzeniem istoty białej. Zmiany w tej strukturze są powiązane z osłabieniem funkcji poznawczych i zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych (np. demencja czy choroba Alzheimera). Wyniki badań sugerują, że regularne spożywanie zielonej herbaty może wspomagać zachowanie sprawności umysłowej w starszym wieku.


Warto zauważyć, że chociaż kawa również wykazuje pewne właściwości neuroprotekcyjne, w badaniu nie zaobserwowano jej istotnego wpływu na zdrowie istoty białej. Wyniki zostały opublikowane 7 stycznia 2025 roku w czasopiśmie NPJ Science of Food.

Jak odpowiednio zaparzyć zieloną herbatę?

Sprawdź, jak poprawnie parzyć zieloną herbatępixabay
Sprawdź, jak poprawnie parzyć zieloną herbatę

 

 

Aby w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości zielonej herbaty, należy zadbać o odpowiedni sposób jej przygotowania. Zaleca się zalanie łyżeczki suszu filiżanką gorącej, ale niewrzącej wody o temperaturze od 60 do 80 stopni Celsjusza. Parzenie powinno trwać około 3 minut pod przykryciem. Trzeba jednak pamiętać, że każda odmiana zielonej herbaty może wymagać nieco innej metody parzenia - wskazówki te zwykle znajdują się na opakowaniu.

 

ZOBACZ: Unikaj tej kawy, jeśli dbasz o zdrowie. Może przyspieszać starzenie i zwiększyć wagę

 

Warto wiedzieć, że na świecie istnieje ponad 1500 gatunków zielonej herbaty. Najbardziej znane odmiany pochodzą z Chin, Japonii i Indii. Wśród chińskich herbat szczególnie popularne są Gunpowder, Long Jing, Chun-Mee i Mao Feng. W Japonii warto spróbować takich odmian jak Sencha, Matcha, Bancha, Gyokuro i Genmaicha. Natomiast najbardziej cenioną zieloną herbatą z Indii jest Darjeeling. Każda z tych odmian charakteryzuje się unikalnym smakiem i aromatem.

red. / Polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie