Jajka na miękko to samo zdrowie. Mają całą gamę zalet
Spożycie jaj może bardzo korzystnie przełożyć się na zdrowie. Jak się okazuje, najzdrowszą propozycją ich podania są te na miękko. Dlaczego tak jest i jak najlepiej je przyrządzić?
Polacy jedzą około 160 jaj rocznie - wynika z danych zebranych przez Główny Urząd Statystyczny. Oznacza to trzy sztuki tygodniowo. Ta liczba nie jest duża i śmiało można ten wynik poprawić. Zwłaszcza że Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, iż zdrowe osoby mogą konsumować 12 porcji w ciągu tygodnia. Częstsze, choć rozsądne spożycie może pozytywnie wpłynąć na zdrowie, dostarczając organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych.
Badania potwierdzają. Warto jeść jajka
Kurze jaja to cenny pokarm dla organizmu. Są źródłem białka wysokiej jakości, witamin A, D, E i z grupy B. Zawierają także minerały:
- cynk,
- żelazo,
- fosfor.
Luteina i zeaksantyna to z kolei przeciwutleniacze, które świetnie działają na kondycję oczu. Takie dobrodziejstwom powinny jeść przede wszystkim dzieci, seniorzy i osoby intensywnie trenujące.
ZOBACZ: Główne błędy przy przyjmowaniu magnezu. Wystrzegaj się, by pomógł
Według badaczy z hiszpańskiego Uniwersytetu w Santiago de Compostela, jajka są przystępne cenowo i stanowią uniwersalne źródło protein oraz kluczowych składników odżywczych. Naukowcy oceniają w piśmie "Nutrients", że jest to pokarm, który może odgrywać niebagatelną rolę w jadłospisie ludzi z niedoborami żywieniowymi. Odnosząc się do kwestii cholesterolu, autorzy ocenili, że umiarkowane spożycie jaj nie stanowi zagrożenia dla układu sercowo-naczyniowego.
Tak najlepiej przyrządzać jaja. Organizm podziękuje
Różnorodne zastosowanie kulinarne jaj przysparza im wielu fanów. Najpopularniejsze sposoby przyrządzania to gotowanie na miękko lub na twardo. Według ekspertów obróbka termiczna nie pozostaje bez wpływu na walory dania.
Według doktor Agaty Kiciak ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, najwięcej korzyści przynosi przygotowanie jaja "z lekko ściętym białkiem oraz płynnym żółtkiem, czyli w postaci na miękko". Cytowana przez Polską Agencję Prasową specjalistka wskazuje, że dzięki krótkiemu czasowi obróbki, zachowują one więcej wartości odżywczych, a organizm lepiej je trawi.
Jajko na miękko. Tak je najlepiej przygotować
Aby raczyć się dobrze zrobionym przysmakiem, należy zagotować lekko osoloną wodę w garnku i włożyć jaja. Trzy-cztery minuty gotowania powinny wystarczyć.
ZOBACZ: Codziennie pij sok z buraka. Efekty mogą zaskoczyć
Należy jednak pamiętać, że nie każda forma konsumpcji jest równie zdrowa. Jajecznica na boczku czy sadzone jajka smażone na dużej ilości tłuszczu zawierają znacznie więcej kalorii i nasyconych kwasów tłuszczowych. Takie potrawy, choć smaczne, mogą obciążać układ trawienny i zwiększać ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, jeśli są spożywane zbyt często.
Czytaj więcej