Włoch zdradził sekret idealnego spaghetti. Powiedział, jak powinien wyglądać makaron
4 stycznia przypada międzynarodowy dzień spaghetti. Pochodzący z Włoch makaron można przyrządzać na wiele sposobów. O tym, co jest najważniejsze w przygotowaniu najpopularniejszej na świecie pasty opowiadał Polsat News właściciel restauracji Enrico Monti.
Cienki i długi makaron, którego ojczyzną są Włochy, znalazł swoich miłośników na całym świecie, a olbrzymią popularnością wywalczył sobie własne miejsce w kalendarzu. Międzynarodowy dzień spaghetti przypada czwartego stycznia.
Popularna pasta może być przyrządzana na wiele sposobów, choć najbardziej klasyczne jest jej wydanie z sosem bolońskim. Niezależnie jednak, czy nasze spaghetti będzie carbonara, puttanesca, vongole, caprese czy aglio e olio, kluczem do sukcesu w jego przygotowaniu jest sam makaron.
Światowy dzień spaghetti. Tajniki idealnego makaronu
Tajniki przygotowania idealnego spaghetti w rozmowie z Polsat News zdradził Enrico Monti, właściciel sklepu ze specjałami pochodzącymi prosto z Półwyspu Apenińskiego oraz restauracji.
- Najważniejsze są składniki i makaron, który musi być jak najjaśniejszy i porowaty, żeby sos został na makaronie a nie na talerzu - zaznaczył.
Wyjaśnił, że pasta musi być z dobrej jakości mąki i pszenicy durum. - Najlepiej z upraw ekologicznych - dodał.
- Konsystencja musi być al dente, bo wtedy makaron ma niski indeks glikemiczny - podkreślił Monti i przestrzegł, że po zjedzeniu rozgotowanego makaronu "czujemy się pełni przez pół dnia".
Spaghetti carbonara - ulubiony makaron Polaków
Poza tym, spaghetti nie wolno łamać, bo według Włochów długi makaron musi być nawijany na widelec "minimum trzy razy".
Monti, którego korzenie sięgają Włoch od urodzenia mieszka w kraju nad Wisłą. Z jego obserwacji wynika, że Polacy szczególnie upodobali obie jeden rodzaj spaghetti, który - podobnie jak w wielu innych przypadkach - można przyrządzić z kilku składników.
ZOBACZ: Spaghetti od Eminema, burger od Snoop Dogga. Gwiazdy wspierają front walki z koronawirusem
- Najbardziej tradycyjne, które Polacy uwielbiają to spaghetti carbonara, czyli ser pecorino romano (twardy z mleka owczego - red.), guanciale (rodzaj dojrzewającej wędliny - krótko peklowany policzek wieprzowy lub podgardle - red.), pieprz i żółtko jajka - mówił.
Czytaj więcej