Zanim kupisz karpia, zwróć uwagę na ten szczegół. Da pewność, że ryba jest świeża

Polska
Zanim kupisz karpia, zwróć uwagę na ten szczegół. Da pewność, że ryba jest świeża
Pixabay
Zanim kupisz karpia: zwróć uwagę na ten szczegół

Kolacja wigilijna w Polsce od razu kojarzy się z delektowaniem się rybim mięsem. Wśród tradycyjnych świątecznych dań znajduje się karp. W trakcie przygotowań do rodzinnych spotkań i gorączkowych zakupów warto pamiętać o wyborze odpowiedniego okazu. Oto kilka wskazówek, którą w tym pomogą.

Smażony, pieczony czy w galarecie - karp to wizytówka polskiej Wigilii. Ceni się go za walory smakowe, ale nie można zapominać o jego właściwościach prozdrowotnych. W 100 gramach karpia znajduje się ledwie niecałe 130 kalorii.

 

Jego mięso jest bogate w białko, witaminy, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz mikroelementy, takie jak wapń, żelazo czy potas. Te składniki zapewniają m.in. dobre funkcjonowanie układów odpornościowego i mięśniowo-szkieletowego. Jaką rybę wybrać, by w pełni cieszyć się zarówno kulinarnymi doznaniami, jak i korzyściami zdrowotnymi?

Karp na święta. Jak dobrze wybrać?

Podpowiedzi na ten temat udziela serwis goniec.pl. Jedną z ważniejszych wskazówek jest miejsce zakupu. Lepszym wyborem będą specjalistyczne sklepy zajmujące się sprzedażą ryb lub gospodarstwa rybackie. Należy unikać przypadkowych okazji, które mogą prowadzić do zakupu towaru o niewiadomym pochodzeniu i jakości.

 

Ważna jest również wielkość zwierzęcia. Mniejsze karpie mają delikatniejsze mięso i mniej ości. Charakteryzują się także większą soczystością. W przeciwieństwie do nich, większe egzemplarze mają twardsze mięso i więcej ości.

 

ZOBACZ: To najpopularniejsze kierunki na święta i sylwestra. Dokąd latają Polacy? 

 

Nie brakuje także wskazówek dotyczących kontroli świeżości. Lepszy jest karp, którego oczy są jasne, błyszczące i wypukłe. Warto zwrócić uwagę również na inne cechy: zwiastunem świeżości i dobrego smaku są czerwone, wilgotne skrzela oraz błyszcząca, śliska skóra.

 

Warto także użyć zmysłu węchu. Jeśli czujemy zapach wody, ryba jest świeża. W przeciwnym razie, intensywny, nieprzyjemny zapach, typowy dla starszych ryb, może świadczyć o gorszej jakości. Dodatkowo mięso karpia, które po naciśnięciu palcem szybko wraca do pierwotnego kształtu, wskazuje na to, że ryba została niedawno złowiona.

Ceny karpia 2024

W związku z okresem przedświątecznym wielu klientów spieszy się, by zakupić składniki potraw na wigilijny stół. Portal Interia przyjrzał się cenom karpia w 2024 roku. Płaty ze skórą są dostępne za niecałe 30 złotych za kilogram, a filet kosztuje około 50-60 złotych. Tusza to wydatek rzędu 35 złotych za kilogram. W miarę zbliżania się Bożego Narodzenia ceny mogą wzrosnąć z powodu zwiększonego popytu.

 

ZOBACZ: Eksperci ostrzegają seniorów. Ta ryba na Wigilię może być zagrożeniem dla zdrowia

 

Cena to jedno, ale równie ważna jest hodowla. Warto jeszcze raz podkreślić, że najlepszym wyborem jest zakup ryby z pewnego źródła. Przygotowanie karpia do sprzedaży nie jest łatwe - by trafił na stół w doskonałej kondycji, należy go odpowiednio karmić.

 

Ponadto woda, w której hoduje się karpie, powinna być czysta. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że ryba będzie zawierała szkodliwe substancje, takie jak rtęć.

red. / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie