Jeden składnik zmienia czekoladę w truciznę. Sprawdzaj etykietę
Czekolada od dekad stanowi jeden z ulubionych przysmaków ludzi w każdym zakątku świata. Jej spożycie poprawia nastrój, a odmiany z magnezem czy cynkiem mogą mieć i prozdrowotne działanie. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że tabliczka ukochanego deseru może zawierać potencjalnie niebezpieczny składnik.
Chodzi o olej palmowy. Substancja ta otrzymywana jest z miąższu owoców palmy olejowej. Stosuje się ją szeroko do produkcji słodkich lub słonych przekąsek i kosmetyków. Sekretem jej sukcesu jest między innymi efektywny i względnie tani proces pozyskiwania.
Olej palmowy. Alarmujące wyniki badań
Olej palmowy budzi kontrowersje. Wynikają one z wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich stężenie wynosi 50 proc. Mogą one odpowiadać za zwiększenie poziomu złego cholesterolu LDL i wzrost ryzyka zachorowania na dolegliwości sercowo-naczyniowe.
To nie wszystko. Ogromne znaczenie ma sposób przetwarzania tego tłuszczu. Przy rafinacji w wysokich temperaturach powstają szkodliwe związki chemiczne, na przykład estry glicydolu. Podejrzewa się, że może mieć to działanie rakotwórcze.
ZOBACZ: Te wigilijne potrawy na pewno znajdą się na stole, ale czy są bezpieczne dla dzieci?
O tym, że olej palmowy może zwiększać ryzyko powikłań na tym tle, pisali w czasopiśmie "Nature" naukowcy z Barcelońskiego Instytutu Nauki i Technologii. Z ich badań wynikło, że zawarty w tym składniku żywności kwas palmitynowy doprowadził do przerzutów nowotworów u myszy.
Ale nawet dużo łagodniejsze dolegliwości mogą być tragiczne w skutkach. Mowa tu o nadciśnieniu, miażdżycy, cukrzycy czy otyłości. Substancja trafia nawet do najmłodszych. Dodaje się ją do mleka modyfikowanego, a to według części ekspertów przekłada się na problemy z wypróżnieniem i wchłanianiem wapnia.
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zaleca więc umiar w spożyciu. Dodaje też, że powinno się unikać produktów, w których znajduje się utwardzona odmiana oleju.
Jak wybrać zdrową czekoladę?
Na negatywny wizerunek oleju palmowego wpływają także kwestie ekologiczne i humanitarne. Uprawy palmy olejowej wiążą się z wylesianiem, stosowaniem pestycydów, zanieczyszczaniem wód oraz łamaniem praw pracowniczych.
Z tego powodu wielu producentów czekolady chwali się, że ich wyroby są produkowane bez użycia oleju palmowego. Zamiast tego stosują na przykład masło kakaowe, które nie tylko poprawia smak, ale i jakość produktu.
ZOBACZ: Niepozorne, ale groźne. Te wirusy mogą mieć poważne konsekwencje dla zdrowia
Warto pamiętać, że dobra czekolada to nie tylko przyjemność kulinarna, ale także korzyści zdrowotne. Spożycie gorzkiej czekolady w rozsądnych ilościach może dostarczyć organizmowi magnezu, cynku oraz antyoksydantów.
Jak uniknąć wyboru czekolady, która może zaszkodzić? Kluczowe znaczenie ma czytanie etykiet. Długi skład produktu powinien wzbudzić czujność konsumenta. Lepszym rozwiązaniem jest zainwestowanie w produkty renomowanych marek, które często podkreślają brak szkodliwych substancji i umieszczają na opakowaniu certyfikaty świadczące o produkcji ekologicznej oraz zgodnej z zasadami fair trade.
Czytaj więcej