Zdrowsza i tańsza od karpia? Ta ryba podbije świąteczne stoły
Wigilijna kolacja bez karpia? Dla niektórych to nie do przyjęcia. Jest jednak spore grono osób, które chętnie zjedzą dobrą rybę, ale za karpiem nie przepadają. Idealnym zamiennikiem, coraz częściej pojawiającym się na polskich stołach, jest sum europejski. Gwarantuje on zarówno doskonały smak, jak i korzyści zdrowotne.
Sum europejski należy do największych ryb na Starym Kontynencie. W Polsce łowione są nawet 2,5-metrowe okazy ważące powyżej 100 kilogramów. Przyrządzić go można na wiele sposobów, więc warto zwrócić uwagę na ten gatunek przy planowaniu świątecznego jadłospisu.
Sum zamiast karpia? To ciekawy wybór
Karp, tradycyjnie kojarzony z Wigilią, budzi mieszane uczucia, szczególnie wśród młodszych pokoleń. Niektórzy nie przepadają za jego specyficznym smakiem i mulistym zapachem. Dla osób poszukujących alternatywy sum jest doskonałym wyborem. Jest lekkostrawny i mniej kaloryczny – 100 gr. jego mięsa dostarcza około 100 kalorii.
ZOBACZ: Jest zakazana w kilku krajach. Polacy zajadają się nią na potęgę
Spożywanie suma to także korzyści zdrowotne. Ryba ta zawiera sporo pełnowartościowego białka. Jest to istotne dla osób aktywnych fizycznie. Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego.
Ryba ta jest świetnym źródłem mikroelementów. Witamina D pomoże mięśniom i kościom, a B układowi nerwowemu. E z kolei uchodzi z dobry przeciwutleniacz. Korzyści ciału przyniesie też przyjmowanie w daniach z suma fosforu, potasu czy selenu.
Jest to zwierzę o mięsie lekko tłustym i delikatnym. Bardziej cenione za smak są młodsze, lżejsze osobniki.
Wigilijny sum. Można upiec lub zrobić zupę
W porównaniu z karpiem sum europejski jest łatwiej strawny i ma mniej ości, co czyni go wygodniejszym w przygotowaniu. Ponadto nie posiada łusek, więc jego obróbka w kuchni jest mniej czasochłonna.
ZOBACZ: Ceny karpia roku biją rekordy. Gdzie kupimy rybę najtaniej?
W okresie świątecznym sum może być także bardziej dostępny cenowo. Chociaż filet z suma kosztuje około 80 zł. za kilogram (w porównaniu do 60–70 zł. za karpia), ceny karpia przed Bożym Narodzeniem często znacząco wzrastają wraz z rosnącym popytem.
Jak przyrządzić suma na świąteczny stół? Możliwości jest wiele. Ryba świetnie smakuje pieczona, smażona, grillowana czy duszona. Dzięki delikatnemu mięsu dodatki takie jak zioła, cytryna i czosnek tworzą idealną kompozycję smakową.
Alternatywą jest przygotowanie zupy rybnej – również popularnej na wigilijnych stołach. Sum w tej formie z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających domowników.
Warto jeść ryby
Nawet jeśli kogoś taka laurka nie przekona i w wigilijny wieczór postawi na karpia albo inną rybę, to i tak będzie to zwykle dobry ruch.
Ryby warto jeść często, nie tylko w świątecznym czasie.
ZOBACZ: Ogromne rozczarowanie na Boże Narodzenie. Takiej prognozy nikt się nie spodziewał
Jako źródła białka dobrze wpływają na odporność. Zaopatrują organizm w witaminy i minerały. Zawarty w nich kwas omega-3 ogranicza ryzyko wystąpienia poważnych chorób, między innymi nowotworów. Poprawia wzrok i wspomaga układ nerwowy.
Mięso tych zwierząt szybciej sprawia, że stajemy się nasyceni. Dla zdrowia najlepiej wybierać mniejsze, młodsze osobniki. Wskazane jest unikanie przygotowywania ich w głębokim tłuszczu. Zamiast tego dobrze jest zdecydować się gotowanie w wodzie lub upieczenie.
Czytaj więcej