Lubisz te dania? Eksperci ostrzegają, powodują nieodwracalne zmarszczki
Nie ma co się oszukiwać, słabość do niezbyt zdrowych dań dotyczy większości z nas. Fast foody, słodycze czy przetworzone mięso kuszą smakiem, ale powszechnie wiadomo, że przyczyniają się do rozwoju chorób serca, problemów z układem krążenia czy otyłości. Mniej osób zdaje sobie jednak sprawę z ich wpływu na procesy starzenia się skóry.
Przetworzona żywność stanowi wyzwanie dla naszego organizmu - to fakt znany od lat. Produkty tego typu często zawierają substancje, które w nadmiarze szkodzą zdrowiu, takie jak cukry proste, tłuszcze trans czy nadmiar soli.
Wachlarz takich produktów obejmuje m.in. wyroby mięsne, takie jak parówki, popularne fast foody (kanapki, frytki) czy napoje gazowane, a także słodkie i słone przekąski. Ograniczenie ich spożycia przynosi korzyści - w tym także zmniejszenie ryzyka pojawienia się zmarszczek.
Lepsze jedzenie, mniej zmarszczek. Wyniki badań
Badanie łączące zdrową dietę z młodszym wyglądem zostało opublikowane w czasopiśmie "Journal of the American Academy of Dermatology". Naukowcy z holenderskiego Centrum Medycznego Uniwersytetu Erazma w Rotterdamie przebadali ponad 2700 starszych osób. Na podstawie zdjęć oceniano u nich zmarszczki, a za pomocą wypełnionych kwestionariuszy analizowano dietę.
ZOBACZ: Ceny karpia roku biją rekordy. Gdzie kupimy rybę najtaniej?
Okazało się, że w przypadku kobiet korzystnie działało przestrzeganie krajowych zaleceń żywieniowych. Panie, które spożywały więcej warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych, a mniej przetworzonych składników, miały wyraźnie mniej zmarszczek.
Niebezpieczne AGE
Ten wynik nie powinien dziwić. Eksperci ostrzegają przed "postarzającymi" skutkami zaawansowanych produktów glikacji (AGE, z ang. Advanced Glycation End-Products). Powstają one m.in. w wyniku przetwarzania żywności, a obfitują w nie właśnie fast foody, słodzone napoje czy przekąski.
Produkty AGE powodują stres oksydacyjny oraz stany zapalne, przyspieszając proces starzenia skóry. W ich wyniku uszkadzane są kolagen i elastyna - białka odpowiedzialne za elastyczność skóry. Utrata ich właściwości prowadzi do powstawania zmarszczek.
Przetworzone jedzenie nas postarza
Włoscy naukowcy z Libera Universita Mediterranea przeanalizowali badania dotyczące 22 tysięcy osób. Na podstawie poziomu markerów biologicznego starzenia i kwestionariuszy dotyczących diety udowodnili, że osoby spożywające więcej przetworzonej żywności mają organizmy "starsze" niż ich rzeczywisty wiek.
ZOBACZ: Przełom w badaniach. Ten naturalny środek odwraca objawy Alzheimera
To nie jedyny problem. Nadmiar tłuszczów, cukrów i soli w diecie wiąże się także z podwyższonym ryzykiem nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego, zaburzeń trawienia czy cukrzycy. Dlatego zbilansowana dieta oraz ograniczenie spożycia przetworzonej żywności są kluczowe dla zdrowia i długiego życia.
Czytaj więcej