Lubisz te dania? Eksperci ostrzegają, powodują nieodwracalne zmarszczki

Porady
Lubisz te dania? Eksperci ostrzegają, powodują nieodwracalne zmarszczki
Pixabay
Te produkty doprowadzają do zmarszczek

Nie ma co się oszukiwać, słabość do niezbyt zdrowych dań dotyczy większości z nas. Fast foody, słodycze czy przetworzone mięso kuszą smakiem, ale powszechnie wiadomo, że przyczyniają się do rozwoju chorób serca, problemów z układem krążenia czy otyłości. Mniej osób zdaje sobie jednak sprawę z ich wpływu na procesy starzenia się skóry.

Przetworzona żywność stanowi wyzwanie dla naszego organizmu - to fakt znany od lat. Produkty tego typu często zawierają substancje, które w nadmiarze szkodzą zdrowiu, takie jak cukry proste, tłuszcze trans czy nadmiar soli.

 

Wachlarz takich produktów obejmuje m.in. wyroby mięsne, takie jak parówki, popularne fast foody (kanapki, frytki) czy napoje gazowane, a także słodkie i słone przekąski. Ograniczenie ich spożycia przynosi korzyści - w tym także zmniejszenie ryzyka pojawienia się zmarszczek.

Lepsze jedzenie, mniej zmarszczek. Wyniki badań

Badanie łączące zdrową dietę z młodszym wyglądem zostało opublikowane w czasopiśmie "Journal of the American Academy of Dermatology". Naukowcy z holenderskiego Centrum Medycznego Uniwersytetu Erazma w Rotterdamie przebadali ponad 2700 starszych osób. Na podstawie zdjęć oceniano u nich zmarszczki, a za pomocą wypełnionych kwestionariuszy analizowano dietę.

 

ZOBACZ: Ceny karpia roku biją rekordy. Gdzie kupimy rybę najtaniej?

 

Okazało się, że w przypadku kobiet korzystnie działało przestrzeganie krajowych zaleceń żywieniowych. Panie, które spożywały więcej warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych, a mniej przetworzonych składników, miały wyraźnie mniej zmarszczek.

Niebezpieczne AGE

Ten wynik nie powinien dziwić. Eksperci ostrzegają przed "postarzającymi" skutkami zaawansowanych produktów glikacji (AGE, z ang. Advanced Glycation End-Products). Powstają one m.in. w wyniku przetwarzania żywności, a obfitują w nie właśnie fast foody, słodzone napoje czy przekąski.

 

Produkty AGE powodują stres oksydacyjny oraz stany zapalne, przyspieszając proces starzenia skóry. W ich wyniku uszkadzane są kolagen i elastyna - białka odpowiedzialne za elastyczność skóry. Utrata ich właściwości prowadzi do powstawania zmarszczek.

Przetworzone jedzenie nas postarza

Włoscy naukowcy z Libera Universita Mediterranea przeanalizowali badania dotyczące 22 tysięcy osób. Na podstawie poziomu markerów biologicznego starzenia i kwestionariuszy dotyczących diety udowodnili, że osoby spożywające więcej przetworzonej żywności mają organizmy "starsze" niż ich rzeczywisty wiek.

 

ZOBACZ: Przełom w badaniach. Ten naturalny środek odwraca objawy Alzheimera

 

To nie jedyny problem. Nadmiar tłuszczów, cukrów i soli w diecie wiąże się także z podwyższonym ryzykiem nowotworów, chorób układu sercowo-naczyniowego, zaburzeń trawienia czy cukrzycy. Dlatego zbilansowana dieta oraz ograniczenie spożycia przetworzonej żywności są kluczowe dla zdrowia i długiego życia.

red. / Polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie