Możemy spowolnić proces starzenia? Najnowsze doniesienia ze świata nauki
Starzenie i przemijanie od zawsze wzbudzało niepokój u ludzi. Teraz jednak okazuje się, że można spowolnić ten proces. Tak dowodzą naukowców z CAS i BGI Research.
Początek procesu starzenia ma miejsce na poziomie molekularnym, gdzie atomy łączą się w molekuły, które następnie tworzą bardziej skomplikowane struktury. Jak tłumaczy Magdalena Klaudia Jabłońska w swoim artykule na temat immunostarzenia, gdy nawarstwi się wiele uszkodzeń komórek, tkanek i narządów, powstałe zmiany stają się nieodwracalne. W efekcie struktury organizmu, który nie jest w stanie intensywnie się regenerować, zaczynają się starzeć.
Nie bez znaczenia są tu immunoglobuliny (przeciwciała) - białka produkowane przez komórki B układu odpornościowego. Odgrywają one kluczową rolę w procesie starzenia, szczególnie w kontekście starzenia układu odpornościowego (immunosenescencji). Główne zmiany obejmują:
- Zmiany w ilości i funkcji immunoglobulin - wraz z wiekiem spada liczba niektórych typów immunoglobulin, co wpływa na zdolność układu odpornościowego do reagowania na nowe patogeny. Immunoglobulina G (IgG) zwykle pozostaje na stabilnym poziomie, ale może wykazywać zmienioną funkcjonalność, co obniża skuteczność odpowiedzi wtórnych.
- Stan zapalny niskiego stopnia - osoby starsze często doświadczają chronicznego stanu zapalnego. Proces ten jest częściowo związany z aktywacją układu odpornościowego przez niektóre immunoglobuliny, które reagują na uszkodzone komórki lub białka.
- Osłabiona odporność adaptacyjna - wraz z wiekiem zmniejsza się liczba komórek B produkujących immunoglobuliny, co ogranicza zdolność organizmu do wytwarzania nowych przeciwciał przeciwko wcześniej nieznanym antygenom. Ponadto organizm może reaktywować wcześniej stłumione patogeny, np. wirusa półpaśca.
Co odkryli naukowcy z CAS i BGI Research?
Zespół badawczy z Chińskiej Akademii Nauk (CAS) oraz BGI Research odkrył mechanizmy, które wyjaśniają, w jaki sposób immunoglobuliny wpływają na proces starzenia. Wnioski z przeprowadzonych eksperymentów zostały opublikowane niedawno w czasopiśmie "Cell".
W artykule naukowcy omówili mapę procesu starzenia oraz rolę immunoglobulin. Badania były prowadzone na samcach myszy, gdzie analizowano zachowanie 70 typów komórek rozmieszczonych w różnych organach zwierząt.
ZOBACZ: Mają kolor złota i są równie cenne dla zdrowia. Kiedyś królowały w Polsce
Opracowana mapa ilustruje, w jaki sposób pojawiają się cechy starzenia jako konsekwencja zaburzeń w strukturze tkanek i komórek. Okazało się, że w niektórych obszarach procesy starzenia przebiegają szybciej. Miejsca te pokrywają się z miejscami, w których kumulują się immunoglobuliny.
Co można zrobić z wynikami badań naukowców z CAS i BGI Research?
Dzięki wiedzy o tym, że proces starzenia wynika ze strukturalnych uszkodzeń tkanek spowodowanych kumulacją immunoglobulin, istnieje możliwość spowolnienia tych procesów. Poziom przeciwciał IgG może stać się biomarkerem starzenia.
ZOBACZ: Tych warzyw lepiej nie łącz ze sobą. Tracą cenne właściwości
Kiedy myszom wstrzyknięto przeciwciała, ich tkanki szybciej ulegały uszkodzeniom wskutek uwalniania przez nie czynników zapalnych. Poziom immunoglobulin w tkankach można obniżyć za pomocą oligonukleotydów antysensownych (ASO). Dzięki temu możliwe jest opóźnienie procesu starzenia organizmu.
Badania będą kontynuowane i pogłębiane, aby poznać sposoby zapobiegania chorobom związanym z wiekiem, takim jak demencja.
Czytaj więcej