Mają kolor złota i są równie cenne dla zdrowia. Kiedyś królowały w Polsce

Porady
Mają kolor złota i są równie cenne dla zdrowia. Kiedyś królowały w Polsce
Pixabay
Mirabelki zawierają składniki bardzo cenne dla zdrowia

Mirabelka to niewielka, żółta śliwka, o której w Polsce niemal zapomniano. Kiedyś, szczególnie w mniejszych miejscowościach, można było spotkać ją na każdym kroku, ponieważ rosła dziko obok domów, przy drogach, a nawet w lesie. Dziś jest to owoc rzadko spotykany w naszym regionie geograficznym, mimo że każdego roku na świecie zbiera się ponad 20 tys. ton mirabelek.

Znana także jako śliwka żółta, mirabelka ma owoce o średnicy około trzech centymetrów i dużą pestkę, którą łatwo oddzielić od słodkiego miąższu. Smakuje wyśmienicie, a jej spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie.

Historia i charakterystyka mirabelek

Pochodząca z Azji mirabelka trafiła do Europy prawdopodobnie w XIII wieku za sprawą francuskiego hrabiego René-le-Bon, który wprowadził ją do Lotaryngii. To tam rozpoczęto szeroką uprawę tej rośliny, a owoc zyskał status jednego z symboli tego regionu.

 

Mirabelka jest podgatunkiem śliwy domowej, należącym do rodziny różowatych. Rośnie jako niski krzew lub małe drzewko o drobnych liściach i białych kwiatach, które kwitną w kwietniu.

 

ZOBACZ: Tych warzyw lepiej nie łącz ze sobą. Tracą cenne właściwości

 

Często mylona ze śliwą wiśniową, różni się od niej smakiem oraz konsystencją owoców. Jej kwiaty mają intensywny zapach, a choć nie charakteryzują się wysoką wydajnością miodową, pszczoły chętnie je odwiedzają.

 

Aktualnie na terenie kraju można spotkać odmianę Flotową i mirabelkę z Nancy. Pierwsza jest sprowadzona z Austrii, a jej owoce (słodko-kwaśne) mają żółty kolor z białym nalotem. Z kolei druga odmiana pochodzi z Lotaryngii. Ma złocistożółte owoce z czerwonym rumieńcem.

Bogactwo witamin i minerałów w małym owocu 

Jak informuje USDA National Nutrient Database for Standard Reference, mirabelka (60 kcal w 100 g) zawiera:

  • białko – 0,7 g,
  • błonnik – 2,4 g,
  • tłuszcz – 0,2 g,
  • węglowodany – 13 g.

ZOBACZ: Najzdrowsze mięso przy chorobach serca. Konkurencja daleko w tyle

 

Oprócz tego mirabelki są pełne minerałów i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to m.in.:

  • składniki mineralne – potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, beta-karoten, miedź,
  • witaminy – C, E, A, B.

Warto pamiętać, aby umiarkowanie spożywać mirabelki. Zawierają w sobie sorbitol i pektyny, które działają przeczyszczająco.

Mirabelka to skarb dla zdrowia

Zgodnie z badaniem "A systematic review on the health effects of plums" z 2016 roku, mirabelka ma wszechstronne właściwości prozdrowotne. Jej spożycie:

  • wspomaga odchudzanie,
  • przeciwdziała miażdżycy,
  • poprawia krążenie krwi,
  • zmniejsza reakcje alergiczne na pyłki,
  • niszczy wolne rodniki, chroniąc przed nowotworami i opóźniając procesy starzenia,
  • łagodzi stany zapalne,
  • reguluje pracę jelit i układu trawiennego.

Do czego można wykorzystać smaczne mirabelki? Doskonale nadają się na przetwory, takie jak powidła, dżemy i kompoty. Można przygotować z nich także nalewki, syropy i marynaty, a także dodać je do mięs i ciast jako słodko-kwaśny akcent.

red. / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie