GIS alarmuje ws. partii jaj. Na skorupach wykryto salmonellę

Polska Agata Sucharska / Polsatnews.pl
GIS alarmuje ws. partii jaj. Na skorupach wykryto salmonellę
Pixaby.com
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią jaj, na których wykryto salmonellę

Na skorupkach kurzych jaj wykryto bakterie salmonelli. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że produktu nie należy spożywać, ponieważ grozi to zatruciem pokarmowym. Producent pod nadzorem służb wycofuje skażoną partię ze sprzedaży.

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował w piątkowym komunikacie, że na powierzchni skorupek jaj Kurza Paczka wykryto obecność salmonelli z grupy D.

 

"Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - ostrzeżono. 

GIS ostrzega przed jajkami. Na skorupkach wykryto Salmonellę

Ostrzeżenie dotyczy produktu o następujących parametrach:

 

Nazwa produktu: KURZA PACZKA Jaja z Chowu na wolnym wybiegu Klasa wagowa M, 10 szt.

 

Numer partii: 24.11.2024 (6)

 

Termin przydatności do spożycia: 24.11.2024

 

Kod na skorupce jaja: 1PL 14271316

 

Kod kreskowy: 5909000517929

 

Producent: OVOS Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09- 320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu pakowania 14375901 

 

Zakład Pakowania Jaj "OVOS" Sp. z o.o. wdrożył procedurę wycofania z rynku jaj z numerem partii 24.11.2024(6) (cała partia - zarówno klasa wagowa M, jak i klasa wagowa L, ponieważ jaja obu klas wagowych pochodziły z tej samej fermy i tej samej daty zniesienia).

 

ZOBACZ: Mąka skażona groźną toksyną. GIS ostrzega

 

"Wyniki badań próbek treści jaj i wymazów ze skorup jaj z kodem na skorupce jaj 1PL 14271316 pobieranych w sierpniu i październiku 2024 przez Zakład Pakowania Jaj 'OVOS' Sp. z o.o. nie wykazały obecności Salmonella spp." - przekazano. 

 

GIS podkreśla, że produktu objętego komunikatem nie należy spożywać, a w przypadku wystąpienia objawów zatrucia należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem

Jakie są objawy salmonellozy? 

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od sześciu godzin do trzech-siedmiu dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty

 

ZOBACZ: Lody wycofane z marketu. GIS wydał ostrzeżenie

 

"Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością" - przypomina GIS. 

 

Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie