Najzdrowsze mięso przy chorobach serca. Konkurencja daleko w tyle
Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje kompletu aminokwasów, które można znaleźć zarówno w białku zwierzęcym, jak i roślinnym. Wiele osób wciąż preferuje smak mięsa i nie chce z niego rezygnować. To wyzwanie dotyczy szczególnie pacjentów z chorobami układu krwionośnego, dla których odpowiednie odżywianie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i samopoczucia.
Okazuje się, że pewne rodzaje mięs są bardziej odpowiednie dla osób z chorobami serca i naczyń krwionośnych, takimi jak miażdżyca. Warto zwrócić uwagę na te, które są bogate w zdrowe tłuszcze i mają korzystny wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Dzięki świadomym wyborom żywieniowym można zminimalizować ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń oraz poprawić jakość życia.
Dlaczego mięso zwiększa ryzyko chorób serca?
Jak informował już w 2022 roku magazyn "Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology", spożycie mięsa przez osoby po 65. roku życia sprzyja rozwojowi chorób sercowo-naczyniowych. Zagrożeniem jest głównie mięso czerwone i przetworzone. Mowa więc o wołowinie, a także kiełbasach, wędlinach czy bekonie.
Z czego wynika jednak ta zależność? Jak się okazuje, wcale nie chodzi o wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, soli czy cholesterolu. Wnioski z wieloletnich analiz sugerują, że wzrost zachorowań na choroby kardiologiczne na skutek spożycia mięsa to efekt najprawdopodobniej oddziaływania metabolitów wytwarzanych przez bakterie jelitowe podczas spożywania białka zwierzęcego.
Jak wynika z analiz badaczy z Friedman School of Nutrition Science and Policy oraz Cleveland Clinic Lerner Research Institute, prowadzonych przez 12,5 roku na grupie 3931 osób (kobiet i mężczyzn), spożycie mięsa zwiększa zachorowalność na miażdżycę o 22 procent. U objętych badaniem pacjentów stosujących dietę mięsną zaobserwowano też wyraźnie wyższy poziom trzech metabolitów jelitowych pochodzących ze składników zwierzęcych.
ZOBACZ: Powinieneś to robić kilka razy dziennie. Organizm ci podziękuje
Czy każde mięso zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca?
Wspomniane badania wykazały zwiększoną zachorowalność po spożyciu mięsa przetworzonego oraz czerwonego (zarówno przetworzonego, jak i nieprzetworzonego). Metabolity jelitowe, które przyczyniają się do rozwoju patologii sercowo-naczyniowych, nie występowały natomiast w przypadku spożycia mięsa drobiowego i ryb.
W tej grupie szczególnie wyróżnia się jednak pewien rodzaj mięsa o wyjątkowych właściwościach - gęsina. Obecnie sięga po nią niewiele osób, gdyż została wyparta przez tańszego kurczaka i indyka, co jest dużą stratą.
ZOBACZ: Po 35. roku życia mózg pokazuje oznaki starzenia. Na co zwrócić uwagę?
Gęsina zawiera tłuszcze o niskiej temperaturze topnienia, dzięki czemu są one lekkostrawne i dobrze przyswajalne. Taki posiłek nie obciąża organizmu nadmiernie, a przy tym dostarcza składników odżywczych wspierających pracę serca, redukujących poziom cholesterolu frakcji LDL oraz obniżających ciśnienie krwi. Są to:
- nienasycone kwasy tłuszczowe,
- żelazo, cynk, magnez, potas,
- witaminy A, C, E i z grupy B.
Oczywiście, nie chodzi o to, aby spożywać gęsinę codziennie w nadmiernych ilościach. Dla zdrowia korzystna pozostaje zbilansowana dieta roślinna. Jednak osoby, które nie wyobrażają sobie rezygnacji z mięsa, mogą z powodzeniem zastąpić czerwone lub przetworzone mięso właśnie gęsiną.
Czytaj więcej