Te trujące grzyby są łudząco podobne do jadalnych. Lepiej uważać
Planując jesienne grzybobranie, warto się odpowiednio przygotować. Kosz na leśne skarby, ostry scyzoryk oraz przeciwdeszczowe okrycie to dobry początek przygody z poszukiwaniem grzybów. Ważne jest również posiadanie wiedzy na ich temat, ponieważ wiele z trujących gatunków przypomina jadalne. Może to stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i życia, nawet dla wprawionego grzybiarza.
Jedną z głównych przyczyn zatrucia grzybami jest brak wiedzy oraz niewłaściwe przygotowanie potraw. Będąc na grzybobraniu, należy przestrzegać podstawowych zasad ustalonych przez Lasy Państwowe:
- należy zbierać grzyby, co do których nie ma wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów lub aplikacji na smartfony);
- początkujący grzybiarze powinni zbierać tylko i wyłącznie grzyby rurkowe, potocznie określane jako grzyby z sitkiem, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących;
- do koszyka trzeba wkładać tylko całe okazy, ponieważ po samym trzonie lub kapeluszu nie da się skutecznie ustalić, czy są jadalne.
W Polsce jest ok. 250 gatunków grzybów niejadalnych
Wśród grzybów występujących na terenie naszego kraju wyróżnia się około 250 gatunków niejadalnych, z czego 35 może powodować zatrucia, w tym śmiertelne. Najczęstsze pomyłki dotyczą gatunków cieszących się dużą popularnością wśród grzybiarzy.
Muchomor sromotnikowy a jadalna gąska zielona
Muchomor rośnie w lasach liściastych, natomiast gąska występuje w lasach iglastych. Oba grzyby mają żółtozielony kapelusz, ale gąska wyróżnia się siarkowożółtymi blaszkami, podczas gdy blaszki muchomora są białe. Charakterystycznymi cechami tego trującego grzyba są pierścień i pochwa u podstawy trzonu, których nie ma jadalna gąska.
ZOBACZ: To idealny sposób na suszenie grzybów. Zachowują swój smak i aromat
Lisówka pomarańczowa przypomina... popularną kurkę
Oba grzyby występują w lasach liściastych i iglastych, ale różnią się kilkoma cechami. Lisówka ma intensywnie pomarańczowy odcień, a jej trzon jest cienki i ciemniejszy niż kapelusz. Z kolei kurka charakteryzuje się żółtym kolorem zarówno na kapeluszu, jak i na trzonie oraz nieregularnymi blaszkami. U lisówki blaszki są ułożone równomiernie.
Mleczaj rydz i trujący mleczaj wełnianka
Smakowity rydz ma kapelusz w kolorze pomarańczowym lub ceglastoczerwonym. Jego blaszki są pomarańczowożółte i po przecięciu zmieniają barwę na lekki odcień zielonego. Ten przysmak grzybiarzy wyróżnia się słodkim, delikatnie owocowym zapachem.
Z kolei mleczaj wełnianka charakteryzuje się kapeluszem z brzegiem porośniętym kosmykami oraz białym miąższem, który po przecięciu nie zmienia koloru, pozostając biały.
Toksyny w grzybach uszkadzają narządy wewnętrzne
Trujące grzyby zawierają różnorodne toksyny, w tym amanitynę, orelalinę oraz muscymol. Im bardziej toksyczny składnik, tym większy jest poziom zatrucia organizmu. Najgroźniejsze są zatrucia cytotropowe, które prowadzą do uszkodzenia narządów wewnętrznych.
Z kolei zatrucia neurotropowe mogą skutkować zaburzeniami psychoneurologicznymi. Choć zatrucia gastryczne są najmniej niebezpieczne, to mogą wywoływać męczące wymioty, biegunkę i ból brzucha.
ZOBACZ: Widzisz mroczki przed oczami? Może to świadczyć o chorobie
Według Ministerstwa Zdrowia można wyróżnić pierwsze niepokojące objawy po zjedzeniu trującego grzyba. Należą do nich:
- bóle brzucha;
- nudności;
- wymioty;
- biegunka;
- suchość w ustach.
W przypadku zatrucia trzeba niezwłocznie wezwać pogotowie lub udać się na SOR.
Czytaj więcej