Te trujące grzyby są łudząco podobne do jadalnych. Lepiej uważać

Porady
Te trujące grzyby są łudząco podobne do jadalnych. Lepiej uważać
iStock
Niektóre trujące grzyby przypominają te jadalne

Planując jesienne grzybobranie, warto się odpowiednio przygotować. Kosz na leśne skarby, ostry scyzoryk oraz przeciwdeszczowe okrycie to dobry początek przygody z poszukiwaniem grzybów. Ważne jest również posiadanie wiedzy na ich temat, ponieważ wiele z trujących gatunków przypomina jadalne. Może to stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i życia, nawet dla wprawionego grzybiarza. 

Jedną z głównych przyczyn zatrucia grzybami jest brak wiedzy oraz niewłaściwe przygotowanie potraw. Będąc na grzybobraniu, należy przestrzegać podstawowych zasad ustalonych przez Lasy Państwowe: 

  • należy zbierać grzyby, co do których nie ma wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów lub aplikacji na smartfony);
  • początkujący grzybiarze powinni zbierać tylko i wyłącznie grzyby rurkowe, potocznie określane jako grzyby z sitkiem, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących;
  • do koszyka trzeba wkładać tylko całe okazy, ponieważ po samym trzonie lub kapeluszu nie da się skutecznie ustalić, czy są jadalne. 

W Polsce jest ok. 250 gatunków grzybów niejadalnych 

Wśród grzybów występujących na terenie naszego kraju wyróżnia się około 250 gatunków niejadalnych, z czego 35 może powodować zatrucia, w tym śmiertelne. Najczęstsze pomyłki dotyczą gatunków cieszących się dużą popularnością wśród grzybiarzy. 

 

Muchomor sromotnikowy a jadalna gąska zielona 

 

Muchomor rośnie w lasach liściastych, natomiast gąska występuje w lasach iglastych. Oba grzyby mają żółtozielony kapelusz, ale gąska wyróżnia się siarkowożółtymi blaszkami, podczas gdy blaszki muchomora są białe. Charakterystycznymi cechami tego trującego grzyba są pierścień i pochwa u podstawy trzonu, których nie ma jadalna gąska. 

 

ZOBACZ: To idealny sposób na suszenie grzybów. Zachowują swój smak i aromat

 

Lisówka pomarańczowa przypomina... popularną kurkę 

 

Oba grzyby występują w lasach liściastych i iglastych, ale różnią się kilkoma cechami. Lisówka ma intensywnie pomarańczowy odcień, a jej trzon jest cienki i ciemniejszy niż kapelusz. Z kolei kurka charakteryzuje się żółtym kolorem zarówno na kapeluszu, jak i na trzonie oraz nieregularnymi blaszkami. U lisówki blaszki są ułożone równomiernie. 

 

Mleczaj rydz i trujący mleczaj wełnianka 

 

Smakowity rydz ma kapelusz w kolorze pomarańczowym lub ceglastoczerwonym. Jego blaszki są pomarańczowożółte i po przecięciu zmieniają barwę na lekki odcień zielonego. Ten przysmak grzybiarzy wyróżnia się słodkim, delikatnie owocowym zapachem.

 

Z kolei mleczaj wełnianka charakteryzuje się kapeluszem z brzegiem porośniętym kosmykami oraz białym miąższem, który po przecięciu nie zmienia koloru, pozostając biały. 

Toksyny w grzybach uszkadzają narządy wewnętrzne 

Trujące grzyby zawierają różnorodne toksyny, w tym amanitynę, orelalinę oraz muscymol. Im bardziej toksyczny składnik, tym większy jest poziom zatrucia organizmu. Najgroźniejsze są zatrucia cytotropowe, które prowadzą do uszkodzenia narządów wewnętrznych.

 

Z kolei zatrucia neurotropowe mogą skutkować zaburzeniami psychoneurologicznymi. Choć zatrucia gastryczne są najmniej niebezpieczne, to mogą wywoływać męczące wymioty, biegunkę i ból brzucha. 

 

ZOBACZ: Widzisz mroczki przed oczami? Może to świadczyć o chorobie

 

Według Ministerstwa Zdrowia można wyróżnić pierwsze niepokojące objawy po zjedzeniu trującego grzyba. Należą do nich: 

  • bóle brzucha;
  • nudności;
  • wymioty;
  • biegunka;
  • suchość w ustach. 

W przypadku zatrucia trzeba niezwłocznie wezwać pogotowie lub udać się na SOR. 

red. / Polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie