Najzdrowsze warzywo na świecie. Idealne dla cukrzyków

Porady
Najzdrowsze warzywo na świecie. Idealne dla cukrzyków
iStock
Rukiew wodną okrzyknięto najzdrowszym warzywem na świecie

Tę roślinę łatwo przeoczyć. Nie wszyscy ją znają, a szkoda. Rukiew wodna została uznana za najzdrowsze warzywo świata. Jej właściwości doceniają między innymi diabetycy, ale nie tylko. Ta kuzynka kapusty zawiera składniki odżywcze dobre dla kości, serca i odporności organizmu. Ponadto pomaga schudnąć i ogranicza ryzyko zachorowania na nowotwory.

Rukiew wodna (zwana też rzeżuchą wodną) należy do roślin z rodziny kapustowatych. Gatunek ten pochodzi z Europy i Azji, a na Wyspach Brytyjskich z powodzeniem uprawia się go od XIX wieku.

 

Wspomniane warzywo ma zielone liście, nieco okrągłe z wyglądu, przypominające listki młodej rzodkiewki. Smak rukwi wodnej jest dość intensywny, cechuje się pieprznością. Walory smakowe tego przysmaku klasyfikują go wśród zieleniny doskonałej do sałatek, więc sprawdzi się jako alternatywa dla rukoli, szpinaku czy jarmużu.

Rukiew wodna to bogactwo korzyści dla zdrowia

Już jedzenie tej rośliny jest przyjemnością, a humor jeszcze bardziej poprawia mnogość jej właściwości zdrowotnych. Warto zacząć od wiadomości szczególnie ważnej dla diabetyków. Rukiew wodna posiada kwas alfa-liponowy. To niezwykle skuteczny przeciwutleniacz, który wpływa na regulację cukru we krwi oraz poprawia wrażliwość na insulinę. Łagodzi też skutki stresu oksydacyjnego.

 

ZOBACZ: To idealny sposób na suszenie grzybów. Zachowują swój smak i aromat

 

Ponadto, znajdziemy w niej sporo witamin. Prym wiedzie witamina K. Ten cenny dla organizmu składnik ma niebagatelne znaczenie dla zdrowia kości i prawidłowego krzepnięcia krwi. W chrupiących liściach rukwi znajduje się również witamina C, która jest ważna dla odporności organizmu.

 

Badania naukowe przeprowadzone na Uniwersytecie w Southampton udowodniły, że rzeżucha wodna zawiera związki, które mogą działać przeciwnowotworowo i utrudniać rozwój komórek raka piersi. Spożywanie warzyw tego typu to także ograniczenie ryzyka zachorowania na serce.

 

Wzbogacenie diety o tę zieleninę to także prezent dla jelit. Błonnik pomaga w trawieniu i regularnych wypróżnieniach. Poza tym po spożyciu jej dłużej odczuwa się sytość. Niska liczba kalorii w połączeniu z dużą ilością wartości odżywczych przekonają z kolei tych, którzy chcą schudnąć.

 

Trudno wymienić wszystkie dobroczynne działania rukwi wodnej. Warto jednak wspomnieć o jej zawartości magnezu i witaminy A oraz właściwościach pozwalających na obniżenie poziomu cholesterolu.

 

ZOBACZ: Kawa pomaga schudnąć, ale to nie wszystko. Ustalenia naukowców

 

Nie dziwi zatem fakt, że roślina ta została okrzyknięta najzdrowszym warzywem świata. Amerykańskie Centers for Disease Control and Prevention (CDC, Centrum ds. Kontroli Chorób i Prewencji) przyznało rukwi wodnej 100 na 100 możliwych punktów w swoim zestawieniu!

Jak jeść rukiew wodną?

Ten przepyszny gatunek sprawdzi się na surowo jako przekąska. Rukiew warto dodać do sałatek lub kanapek. Można też poszukać przepisów na zupy i pesto z rukwi wodnej.

 

Nie zaszkodzi również zdecydować się na jeden z wielu wariantów zielonych koktajli zawierających tę roślinę. Przykładowy napój można przygotować, łącząc rukiew wodną z dojrzałym bananem, awokado i ananasem. 

red / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie