Pałeczki Salmonelli w popularnym serze. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem Sera Złotego Mazur w opakowaniu 150 g. W jednej z partii produktu wykryto bowiem groźną bakterię. To Salmonella, która może prowadzić do poważnych zatruć pokarmowych. Producent sera podjął już działania, mające na celu wycofanie produktu z obrotu.
Jak podaje w oficjalnym komunikacie GIS, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w jednej z pięciu próbek wskazanego produktu wykryto pałeczki Salmonelli.
Spożycie produktu zanieczyszczonego nimi, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, może wiązać się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Pałeczki Salmonelli w serze żółtym Mlekpol
Produkt, którego nie należy spożywać to Ser Złoty Mazur 150 g o numerze partii 30.08/P6 16:59.
Termin przydatności do spożycia upływa 28 listopada 2024 r., kod kreskowy wyrobu to: 5900820008406, zaś producentem jest Spółdzielnia Mleczarska "MLEKPOL" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE.
GIS ostrzega przed spożyciem wskazanej partii sera
W ostrzeżeniu zaznaczono, że producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu. Organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują natomiast działania podjęte przez producenta i prowadzą postępowanie wyjaśniające.
ZOBACZ: Okryto inwazyjny gatunek. Szybko się rozprzestrzenia
Produktu z partii objętej komunikatem pod żadnym pozorem nie należy spożywać. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wymienionego wyrobu, konieczne jest niezwłoczne skontaktowanie się z lekarzem.