Zapobiega demencji. Seniorzy powinni go jeść nawet kilka razy dziennie
Około pół miliona osób w Polsce zmaga się z demencją. Wiąże się to z poważnymi zaburzeniami pamięci, logicznego myślenia czy poprawną oceną tego, co je otacza. Najczęściej objawy te nasilają się u seniorów. W spowolnieniu demencji może pomóc pewne warzywo, a konkretnie burak.
Dane opublikowane przez American Chemical Society wskazują, że buraki mogą odgrywać kluczową rolę w spowalnianiu procesów związanych z demencją, a także w ochronie przed chorobą Alzheimera.
Zawarta w burakach betanina, która nadaje im charakterystyczny czerwony kolor, może pomagać w hamowaniu akumulacji nieprawidłowo złożonych białek w mózgu. To właśnie te białka, zwłaszcza beta-amyloidowe, są związane z rozwojem choroby Alzheimera.
Betanina. Jak buraki mogą wpływać na zdrowie mózgu?
Betanina wykazuje obiecujące właściwości jako inhibitor reakcji chemicznych w mózgu, które przyczyniają się do progresji Alzheimera. Badania sugerują, że może zmniejszać procesy oksydacyjne i zapobiegać tworzeniu się wspomnianych wcześniej, białek beta-amyloidowych, co może spowalniać rozwój choroby.
Choć związek ten nie całkowicie eliminuje problem, obniża oksydację o nawet 90 proc., co może prowadzić do ograniczenia formowania się tych szkodliwych białek.
Przeprowadzone eksperymenty wykazały, że choroby neurodegeneracyjne, mogą być złagodzone po podaniu betaniny. Podobny efekt zaobserwowano w przypadku schorzeń wywołanych streptozotocyną, gdzie np. podanie kwasu wanilinowego poprawiło zdolności uczenia się przestrzennego.
ZOBACZ: Papieski owoc zbawieniem dla serca. Seniorzy łatwo znajdą go w sklepie
Dzięki tym właściwościom, przetwory z buraka, takie jak soki czy dżemy, mogą być dobrym środkiem profilaktycznym.
Oprócz tego, buraki same w sobie są bogatym źródłem licznych związków bioaktywnych, takich jak azotany, fenole oraz saponiny. Te związki wykazują właściwości neuroprotekcyjne dzięki swojej aktywności przeciwutleniającej, działaniu przeciwzapalnemu oraz zdolności do obniżania aktywności acetylocholinoesterazy.
Azotany zawarte w czerwonym warzywie są przekształcane w organizmie w tlenek azotu, który wspiera rozszerzanie naczyń krwionośnych, poprawia przepływ krwi i obniża ciśnienie tętnicze. Regularne spożywanie buraka może również poprawić wydolność fizyczną i zmniejszać bóle mięśniowe po intensywnym wysiłku.
Zagrożenie Alzheimerem. Tego nie warto jeść
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zaznacza, że choroba Alzheimera może być związana ze spożywaniem tłuszczów trans.
Z kolei na wzrost ryzyka demencji wpływa posilanie się żywnością z nasyconymi kwasami tłuszczowymi. Niezalecane są więc słodycze, fast-foody, sery czy produkty smażone.
Alzheimer i demencja. Dieta to nie wszystko
Poza odpowiednim żywieniem, należy pamiętać o innych krokach, które warto poczynić, by ograniczyć chorobie szansę na skuteczny atak.
Stymulowanie mózgu, poprzez krzyżówki, sudoku, wszelkie gry logiczne i karciane, jest jak najbardziej pozytywne.
ZOBACZ: Pojawił się pisk lub szum w uszach? Przyczyn może być co najmniej kilka
Zalecane jest też prowadzenie pamiętnika czy dziennika. Próba przypomnienia sobie wydarzeń z całego dnia to dobry trening pamięci. Nie należy też lekceważyć zbawiennego wpływu aktywności fizycznej, a także podtrzymywania więzi społecznych, spotkań z rodziną i przyjaciółmi.
Źródło: sciencedaily.com / acs.org
Czytaj więcej