Niebezpieczna bakteria w partii mięsa. "Zagrożenie dla kobiet w ciąży i seniorów"

Polska Agata Sucharska / mak / Polsatnews.pl
Niebezpieczna bakteria w partii mięsa. "Zagrożenie dla kobiet w ciąży i seniorów"
Zdjęcie ilustracyjne / Pexels.com
Ostrzeżenie GIS przed partią wędzonego bekonu w kostce (zdjęcie ilustracyjne)

Sanepid ostrzega, że w partii bekonu wędzonego w kostce wykryto niebezpieczną bakterię Listeria monocytogenes. Spożycie tego produktu, szczególnie bez odpowiedniej obróbki termicznej, może prowadzić do listeriozy - poważnej choroby zakaźnej.

Ostrzeżenie sanepidu dotyczy partii wędzonego bekonu w kostce marki Krakus. Jego producentem jest firma Animex Kutno, zakład wdrożył już procedurę wycofywania skażonej partii produktu z rynku.

 

Proces ten jest nadzorowany przez Inspekcję Weterynaryjną oraz Państwową Inspekcję Sanitarną.

Szczegóły dotyczące niebezpiecznego produktu:

Nazwa produktu: Bekon w kostce, wędzony, wieprzowy, 150 g (2 × 75 g) - boczek wieprzowy wędzony


Numer partii: 2192039244


Termin przydatności do spożycia: 12.10.2024


Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K1 w Kutnie, ul. Intermodalna 8, 99-300 Kutno


Weterynaryjny numer identyfikacyjny: 10024002

 

Konsumenci, którzy zakupili bekon objęty komunikatem, proszeni są o niespożywanie produktu. W przypadku wystąpienia objawów listeriozy po jego spożyciu zaleca się jak najszybszy kontakt z lekarzem.

Listeria monocytogenes. Jakie są objawy listeriozy?

Listeria monocytogenes jest bakterią mogącą powodować listeriozę, chorobę szczególnie groźną dla osób o obniżonej odporności, starszych oraz kobiet w ciąży.

 

ZOBACZ: Ludzie umierali po zjedzeniu sera. Finał sprawy

 

Zakażenie najczęściej następuje przez spożycie zanieczyszczonej żywności, dlatego tak ważne są działania w zakresie kontroli sanitarnej i odpowiednie przygotowanie posiłków. Zasady higieny obejmują w szczególności: 

  • Mycie rąk oraz powierzchni roboczych podczas przygotowywania posiłków.
  • Dokładne mycie owoców i warzyw.
  • Unikanie spożywania surowych lub niedogotowanych produktów mięsnych oraz niepasteryzowanego mleka i jego przetworów.
  • Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach, szczególnie w lodówkach.
  • Unikanie żywności gotowej do spożycia, która była długo przechowywana.

Bakteria ta jest odporna na niskie temperatury, co sprawia, że może się rozwijać nawet w lodówkach. Może być również trudna do wyeliminowania podczas standardowych procesów produkcji żywności.

 

ZOBACZ: GIS bije na alarm. Chodzi o konkretną partię jaj

 

Objawy infekcji mogą obejmować gorączkę, bóle mięśni, nudności oraz biegunki, a w cięższych przypadkach prowadzić do powikłań neurologicznych.

 

Listerioza jest stosunkowo rzadką chorobą. W Europie odnotowuje się około 2-6 przypadków na milion mieszkańców rocznie. Mimo niskiej zapadalności jest to choroba poważna, o wysokim wskaźniku śmiertelności w przypadku ciężkich postaci, szczególnie u osób z grupy ryzyka.

Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie