GIS bije na alarm. Chodzi o konkretną partię jaj
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed partią jaj, w których wykryto bakterię Salmonelli. Spożycie produktu, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - alarmuje GIS.
GIS poinformował, że wykryto pałeczki Salmonelli w jednej z pięciu próbek świeżych jaj. "Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - czytamy w komunikacie.
Ostrzeżenie GIS. Pałeczki Salmonelli w jajkach
GIS podał szczegóły dotyczące partii wspomnianych jaj.
Nazwa produktu: Świeże jaja, klasa A, 3 – jaja z chowu klatkowego, klasa wagowa L
Numer partii: 22.09.2024
Termin przydatności do spożycia: 22/09/2024
Kod kreskowy: 5 987463 142650
Producent: Spółdzielnia Producentów PolEggs z/s w Krotoszynie, Transportowa 11, Krotoszyn, 63-700
Ostrzeżenie GIS. "Nie należy spożywać"
Jak przekazał GIS, właściciel zakładu pakowania jaj w ramach własnych procedur powiadomił wspomnianego producenta o konieczności wycofania jaj z rynku. "Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie" - wskazano.
ZOBACZ: GIS ostrzega. Partie chipsów z niebezpieczną substancją
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - radzi GIS.
Czytaj więcej