Jak rozpoznać mole spożywcze - oto 5 kluczowych wskazówek

Porady
Jak rozpoznać mole spożywcze - oto 5 kluczowych wskazówek
Freepik
Mole spożywcze. Jak się ich pozbyć?

Chociaż są niewielkich rozmiarów, mogą sprawiać ogromne kłopoty. Nie tylko niszczą żywność, ale także roznoszą drobnoustroje chorobotwórcze. Mole spożywcze, bo o nich mowa, uprzykrzają życie w wielu gospodarstwach domowych. Jak je rozpoznać i co zrobić, aby pozbyć się ich z kuchni?

Mól spożywczy to potoczna nazwa omanicy spichrzanki. Ten niewielki owad upodobał sobie przede wszystkim produkty mączne i zbożowe. Występuje więc w mące, kaszy, pieczywie, makaronach, płatkach śniadaniowych, a także w suchych nasionach roślin strączkowych oraz orzechach.

 

Można czasem znaleźć go w suszonych grzybach oraz owocach. Co ciekawe, mole spożywcze gustują też w czekoladzie oraz suchej karmie dla zwierząt - psów, kotów, ptaków i gryzoni.

Jak walczyć z molami spożywczymi - na początek rozpoznaj wroga

Pierwszym krokiem w identyfikowaniu moli spożywczych jest zapoznanie się z ich wyglądem. Brązowo-szare owady wyglądem przypominają niewielkie ćmy. Mają około 1,5-2 cm długości. Ich skrzydła mogą osiągać rozpiętość do 18 mm.

 

Przednie mają zwykle żółty lub brunatnoczerwony kolor i posiadają charakterystyczne szaroniebieskie poprzeczne paski. Tylne skrzydła są szaroniebieskie, lekko transparentne. Z kolei larwy moli spożywczych są bezskrzydłe, białe lub kremowe z czarną głową. W zależności od rodzaju pożywienia z czasem przybierają barwę czerwoną, pomarańczową albo zieloną.

 

ZOBACZ: Jak mrozić kurki? Jeden błąd, a będą gorzkie

 

Po czym poznać, że mole spożywcze zadomowiły się w kuchni? Zwykle pierwszym sygnałem są fruwające po pomieszczeniu dorosłe osobniki. Na początku można zaobserwować je w kuchni, ale z czasem mogą rozprzestrzenić się w całym domu lub mieszkaniu.

 

Zdarza się, że mole spożywcze zbudują gniazdo w nieoczywistym miejscu - na przykład w świątecznym stroiku ozdobionym orzechami.

Zwróć uwagę nie tylko na dorosłe osobniki, ale również na jaja i larwy moli spożywczych

Często jednak, zamiast dorosłych osobników możesz zauważyć ich larwy. Bytują w produktach sypkich, chociaż można spotkać je także w cukierkach czy czekoladzie. Jeśli więc zauważysz białe lub kremowe gąsienice w mące, kaszy, płatkach czy innych artykułach spożywczych, będzie to sygnał, że zadomowiły się w nich mole spożywcze.

 

Zdarza się jednak, że łatwiej jest zauważyć oprzędy larw, niż same osobniki. Dotyczy to szczególnie produktów sypkich, sprzedawanych w większych opakowaniach - takich jak mąka pszenna czy płatki zbożowe. Wówczas po otworzeniu torebki w oczy rzucają się delikatne nici, którymi mole zbijają jedzenie w bryłki. Im są gęstsze, tym więcej larw bytuje w opakowaniu.

 

ZOBACZ: Zakazana roślina. Za jej posiadanie grozi gigantyczna kara

 

Obecność moli spożywczych można zauważyć również podczas porządków. Zwykle owady te - zarówno postacie dorosłe, jak i larwy, gromadzą się w rogach szafek oraz szczelinach między ścianami szafek a półkami. Jeśli więc zauważysz w tych miejscach owady albo ich jaja w postaci maleńkich, białych kuleczek, koniecznie przyjrzyj się bliżej opakowaniom z produktami spożywczymi.

 

Może okazać się, że w niektórych z nich zadomowiły się mole spożywcze.

Jak pozbyć się moli spożywczych? Sprawdzone sposoby

Zastanawiasz się, jak walczyć z molami spożywczymi? Zacznij od pozbycia się wszelkich zainfekowanych produktów spożywczych oraz tych, które miały z nimi styczność. Pamiętaj, że samo zebranie oprzędów nie wystarczy - należy wyrzucić całe opakowanie żywności, ponieważ jest więcej niż pewne, że znajdują się w niej jaja owadów.

 

ZOBACZ: Czy olej z ogórecznika jest zdrowy? Odpowiedź zaskakuje

 

Kolejnym krokiem powinno być dokładne wymycie szafek kuchennych - wodą z płynem do naczyń lub mydłem. Koniecznie zwróć uwagę na zakamarki i szczeliny, w których lubią gnieździć się mole spożywcze. Dodatkowo możesz osuszyć szafki suszarką nastawioną na gorący nawiew - w ten sposób pozbędziesz się niezauważalnych jaj owadów. Dobrym pomysłem może okazać się umieszczenie w szafkach kuchennych liści laurowych oraz skórek z cytryny.

 

Mole spożywcze potrafią naprawdę uprzykrzyć życie. Dlatego, kiedy zauważysz pierwsze oznaki ich obecności w twojej kuchni - nie czekaj i zacznij działać. W ten sposób jest szansa, że opanujesz inwazję szkodników, zanim na dobre rozgoszczą się w twoim domu.  

red / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie