Produkt pilnie wycofywany ze sklepów. Te grupy muszą szczególnie uważać
Główny Inspektorat Sanitarny bije na alarm. W partii płatków owsianych bezglutenowych stwierdzono obecność glutenu. Szczególnie zagrożone mogą być osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę. Produkt jest wycofywany ze sklepów.
Urzędnicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryli gluten w płatkach owsianych RADIX-BIS 400 g. Chodzi o partię o numerze 08.11.2024, która jest identyczna, jak data przydatności produktu do spożycia.
"Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej" - ostrzega GIS, który apeluje do narażonych osób, o niespożywanie płatków.
ZOBACZ: Popularne sosy wycofane ze sprzedaży. Ostrzeżenie GIS
W komunikacie GIS-u przekazano, że producent zobowiązał się do poinformowania klientów o zaistniałej nieprawidłowości. Opakowania płatków są wycofywane z rynku, a osobom, które już je kupiły, należy się zwrot środków.
Nietolerancja glutenu i alergia. Objawy
Reakcja organizmu na gluten zależy od dolegliwości. W przypadku alergii, objawy występują niemal od razu i różnią się w zależności od wieku. U dzieci częściej obserwuje się zmiany skórne, jak atopowe zapalenie skóry, a rzadziej problemy ze strony układu pokarmowego i oddechowego. Wśród kombinacji objawów eksperci ze strony bezgluten.pl wymieniają m.in. wymioty, biegunkę, wstrząs anafilaktyczny i skurcz oskrzeli. U uczulonego może wystąpić również tzw. reakcja późna, która objawia się biegunką lub zaostrzeniem zmian skórnych.
ZOBACZ: Salmonella wykryta w mięsie. GIS alarmuje
"W przypadku osób dorosłych alergie wywołuje duże stężenie glutenu w pożywieniu, a proces leczenia jest długotrwały (kilka lat). U dzieci natomiast wystarczą już niewielkie, miligramowe ilości" - czytamy.
W przypadku nadwrażliwości na gluten objawy takie jak wzdęcia i bóle brzucha mogą wystąpić po kilku godzinach lub dniach od spożycia posiłku z glutenem. Z kolei chorujący na celiakię odczują dolegliwości po kilku tygodniach lub miesiącach. Wśród pozajelitowych objawów nietolerancji glutenu wymienia się m.in. zapalenia stawów, skóry, padaczki, a także cukrzycę typu I.