Salmonella wykryta w mięsie. GIS alarmuje
W badanych próbkach tatara wołowego wykryto bakterie salmonelli i escherichia coli - przekazał Główny Inspektorat Sanitarny. Jak podano, nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, gdyż grozi to zatruciem.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące żywności. Jak podano w komunikacie, w badanych próbkach tatara wołowego wykryto bakterie. "Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonella i escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - poinformował GIS.
GIS ostrzega. Salmonella i bakteria coli wykryte w tatarze wołowym
Groźne bakterie wykryto w partii o numerze 1801207 z terminem przydatności do spożycia do 12.07.2024. Chodzi dokładnie o tatara wołowego 200 g, którego producentem są Zakłady Mięsne Łuków S.A., weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
ZOBACZ: Popularne sosy wycofane ze sprzedaży. Ostrzeżenie GIS
GIS w komunikacie udostępnił także zdjęcie produktu.
Ryzyko wystąpienia zatrucia. "Nie należy spożywać produktu"
Inspektorat przekazał, że producenci niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności produktu rozpoczęli procedurę jego wycofywania. "Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu" - zaznaczono.
ZOBACZ: Bakteria wykryta w mleku dla niemowląt. GIS alarmuje
W zaleceniach dla konsumentów wskazano, że "nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem".
"W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu partii wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - napisano.