GIS ostrzega przed partią mięsa. Spożycie grozi chorobą
Groźną bakterię wykryto w partii suszonego mięsa wieprzowego sprowadzonego do Polski z Chorwacji. Rozpoczęto już wycofywanie produktu ze sklepowych półek. Jak zaznaczył Główny Inspektor Sanitarny, spożycie wskazanej partii może doprowadzić do groźnej choroby listeriozy. W przypadku wystąpienia niepożądanych objawów należy skontaktować się z lekarzem.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek ostrzeżenie publiczne dotyczące niebezpiecznej bakterii w mięsie wieprzowym.
GIS wykrył bakterię w partii wieprzowego mięsa. Nakazano wycofanie produktu
"Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wykrycia Listeria monocytogenes w jednej partii suszonego wyrobu z mięsa wieprzowego" - podano w komunikacie.
ZOBACZ: GIS ostrzega przed tatarem wołowym. Poważne skutki zakażenia bakterią
GIS zamieścił szczegóły dotyczące wykrytej partii wyprodukowanej przez ŽITO d.o.o. Đakovština 3, Osijek, 31000 Chorwacja. Wskazano, że chodzi o produkt o nazwie Pečenica, 90 g, marki DOBRO oznaczony numerem 24-00807. Datę minimalnej trwałości wyznaczono na 03/08/2024.
Poinformowano, że podmioty branży spożywczej w Polsce, które wprowadziły produkt do obrotu na rynku krajowym, rozpoczęły już wycofywanie produktu. Proces jest monitorowany przez Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zakażona wieprzowina z Chorwacji. Jej spożycie grozi chorobą
GIS ostrzegł, że nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie. Może to doprowadzić do choroby zwanej listeriozą.
ZOBACZ: Bakteria wykryta w mleku dla niemowląt. GIS alarmuje
Listerioza to choroba zakaźna, która stanowi szczególne zagrożenie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób starszych. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych czy sepsy. Częstymi objawami jest gorączka, dreszcze, bóle mięśni, dolegliwości układu pokarmowego czy światłowstręt.
W przypadku wystąpienia objawów po spożyciu tego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.