Cebula rośnie jak szalona. Wystarczy wysuszyć i rozsypać w ogródku
Cebula należy do tych warzyw, które uprawiane są praktycznie na każdej działce ogrodniczej. Te przydomowe zachwycają swoim smakiem i wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Jednocześnie jest to roślina łatwa w uprawie. Aby cieszyć się obfitymi plonami, warto przeprowadzić jeden zabieg.
Cebula to warzywo, które uwielbiają działkowcy. Aby zachwycała obfitością plonów, powinna być posadzona w ulubionym przez nią miejscu, czyli w żyznej, próchniczej, niezaskorupiającej się i niekwaśnej glebie o pH wynoszącym od 5,5 do 6,5.
Uprawa cebuli. To są idealne warunki dla niej
Ważne aby grządka, na której będzie rosnąć cebula, była jak najdalej od cienia - zdecydowanie jest to roślina ciepłolubna. Kolejną istotną rzeczą jest to, że nie powinno się sadzić cebuli w miejscu, w którym wcześniej rosły inne warzywa czosnkowate. Mowa o porze, czosnku, siedmiolatce, czy szczypiorku.
ZOBACZ: "Zielony Ład do kosza". Bruksela reaguje na słowa Janusza Wojciechowskiego
Dla kontrastu będzie ona doskonale rosnąć w grządkach po marchewce, burakach, grochu, kapuście i fasoli.
Naturalny nawóz do cebuli ze skórek banana
Jeśli warzywo zadomowi się już w przydomowym ogródku, warto stale je doglądać i obserwować jak rośnie. Jednym z najważniejszych zabiegów jest dostarczanie glebie, w której rośnie, odpowiedniej ilości składników odżywczych. Nawóz powinien być bogaty w fosfor, potas i azot. Można go zrobić z naturalnych składników, a konkretniej ze skórek banana.
Wystarczy wysuszyć skórki po trzech owocach w piekarniku nagrzanym do 60 stopni Celsjusza, trzymając je tam przez około 2 do 3 godzin.
Następnie wysuszone skórki należy zmiażdżyć na proszek i rozsypać wokół roślin. Warto także dodać, że cebula ma słabo rozwinięty system korzeniowy. W przypadku suszy, z którą w Polsce musimy mierzyć się coraz częściej, niezbędne będzie jej regularne podlewanie.
Czytaj więcej