Rekord świata pobity. Francuzi upiekli najdłuższą bagietkę na świecie

Świat
Rekord świata pobity. Francuzi upiekli najdłuższą bagietkę na świecie
Twitter/Ville de Suresnes
Francja ustanowiła rekord świata po upieczeniu bagietki o długości 140,53 metrów

Francuscy piekarze pobili rekord świata. Upiekli bagietkę o długości 140,53 metrów i tym samym pobili dotychczasowy rekord należący do Włochów. Wykonanie bagietki trwało 14 godzin i wymagało zaangażowania 12 piekarzy. Wszystko działo się na oczach zebranej publiczności, która na koniec mogła rozkoszować się wyjątkowym wyrobem.

Francuzi upiekli najdłuższą bagietkę na świecie. Przez ostatnie pięć lat rekordzistami byli piekarze znad jeziora Como we Włoszech.  Ich bagietka miała 133 metry długości. 

 

ZOBACZ: Nowy rekord skoków spadochronowych. Lądowanie na biegunie północnym


12 francuskich piekarzy wypiekało pieczywo przez około 14 godzin. Zaczęli swoje dzieło o 3:00 nad ranem. Ich osiągnięciem pochwaliła się gmina znajdująca się w zachodniej części Paryża. "Rekord świata w najdłuższej bagietce został pobity. Bagietka zrobiona dzisiaj w Suresnes ma 140,53 metry" - napisały władze gminy w mediach społecznościowych. Wydarzeniu przyglądali się sędziowie z biura rekordów Guinnessa. 

 

Francuscy piekarze tym osiągnięciem przebili nie tylko rekord świata, ale także swój życiowy rekord, który do tej pory wynosił 132,62 metry.

Francja pobiła rekord świata. Piekarze upiekli najdłuższą bagietkę 

Francuzi traktowali rywalizację z Włochami bardzo poważnie. Najdłuższą bagietkę upieczono tam nie tylko w 2019 roku. Również w 2015 w Mediolanie padł wcześniejszy rekord, który wynosił 122 metry. 

 

Przed startem wydarzenia jeden z uczestników niedzielnego pieczenia, Sylvain Lecarpentier, napisał w mediach społecznościowych, że ma nadzieję, iż "uda im się odzyskać rekord". 

 

ZOBACZ: Wspięła się na wieżę Eiffla, aby pomóc chorym. Przy okazji pobiła rekord


W komunikacie, który promował wydarzenie napisano, że ciasto będzie ugniatane, formowane i pieczone na oczach publiczności w namiocie na tarasie widokowym w Suresnes pod Paryżem. Zgodnie z zapowiedzią bagietka miała powstać "zgodnie ze sztuką jej pieczenia", czyli jedynie z mąki pszennej, wody, drożdży i soli.  Bagietka na każdym centymetrze miała minimum pięć centymetrów grubości.  


Po stwierdzeniu rekordu bagietkę pokrojono i rozdano okolicznym mieszkańcom.  

Karina Jaworska / polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie