Jak przygotować sernik baskijski? Prosty przepis
Przygotowanie sernika baskijskiego nie jest trudne, a efekt naprawdę zachwyca. Przepis jest o tyle ciekawy, że sernik jest pieczony bez spodu, stosunkowo krótko, w wysokiej temperaturze. Dzięki temu środek nie jest zupełnie płynny, ale ma bardzo kremową konsystencję. Przeczytaj przepis, zrób sernik i przekonaj się, czy zasługuje na miano najbardziej kremowego na świecie.
Delikatny sernik baskijski pochodzi z San Sebastian i za sprawą swojej wyjątkowej konsystencji jest uznawany za najbardziej kremowy sernik na świecie. Nie jest zupełnie płynny, ale struktura jest niebywale delikatna i musowa. Aby uzyskać taki efekt, przysmak należy piec w wysokiej temperaturze.
Taki sposób przygotowania zapewnia też charakterystyczną skarmelizowaną powierzchnię. W smaku i konsystencji jest zbliżony do sernika nowojorskiego, do którego przygotowania również używa się serka kanapkowego. Jednak hiszpański przysmak nie jest idealnie równy i ma unikalny, skarmelizowany wierzch. Co ważne, deser tradycyjnie jest pieczony bez spodu.
Z jakiego sera robi się sernik baskijski?
Bardzo ważne, by zrobić doskonały sernik baskijski, jest wybranie odpowiedniego sera. W polskich wypiekach stosuje się twaróg, jednak hiszpański przysmak tradycyjnie przyrządza się z wykorzystaniem serka San Millan. Zamiast niego można użyć kremowego serka kanapkowego o lekko słonym smaku, np. Philadelphia lub Almette.
ZOBACZ: Polski sernik najlepszy na świecie. Rywale pozostali daleko w tyle
W niektórych przepisach do sernika baskijskiego zaleca się dodać też serek mascarpone. Obecnie deser doczekał się wielu odsłon i receptury są bardzo różne. W sieci można znaleźć też przepisy na sernik baskijski ze spodem, z polewą, o smaku pistacji czy z białą czekoladą.
Przepis na tradycyjny sernik baskijski bez spodu
Zrobienie sernika baskijskiego jest bardzo proste, a efekt zdecydowanie jest wart odrobiny wysiłku. Kremowy wypiek można zmodyfikować, pokrywając wierzch polewą, kajmakiem, owocami lub posiekanymi orzechami. Przed przystąpieniem do pieczenia przeczytaj dokładnie cały przepis i przygotuj składniki - powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
1000 g serka kremowego Philadelphia, Almette lub mascarpone albo miksu,
400 g cukru pudru,
7 dużych jajek,
400 ml śmietanki 36%,
1 łyżka ekstraktu z wanilii Bourbon,
szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 210°C (góra-dół, bez termoobiegu).
Okrągłą tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłóż papierem do pieczenia, by wystawał ponad brzegi formy.
Zmiksuj serek kremowy z cukrem, ekstraktem waniliowym i szczyptą soli.
Stopniowo dodawaj po jednym jajku, nie przestając miksować.
Na końcu powoli dodaj śmietankę i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
Przelej masę do formy i piecz przez ok. 40 minut, aż wierzch się skarmelizuje. Środek może być jeszcze lekko płynny, idealną konsystencję zyska dopiero po ostudzeniu.
Po wyjęciu sernika z piekarnika odstaw go do ostudzenia w temperaturze pokojowej na przynajmniej godzinę, a następnie wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.