Ranking "Najlepszych pierogów świata". Wysokie miejsce dania z Polski
Polskie pierogi zostały docenione przez międzynarodowych recenzentów. Mimo że nie zajęły miejsca na podium, to wciąż znajdują się w pierwszej dziesiątce w rankingu "Najlepszych pierogów świata", pokonując kilkadziesiąt innych znanych wersji tego dania.
Na początku tygodnia opublikowano tegoroczny ranking "Najlepszych pierogów świata" TasteAtlas. Polskie danie nie zajęło w nim pierwszego miejsca. Oceniono jednak, że zasługuje ono na szóstą pozycję.
ZOBACZ: Ranking 100 najgorszych dań świata. Na liście trzy polskie "przysmaki"
"To dawne chłopskie jedzenie przekształciło się w jedną z ulubionych potraw Polaków. Każda rodzina ma swoją własną wersję nadzienia do pierogów, a składniki, które można wykorzystać, ogranicza jedynie wyobraźnia szefa kuchni" - opisują autorzy zestawienia.
Jak wskazano, polskie pierogi mogą być podawane w wersji na słodko lub na słono, a najczęstsze nadzienia to ser, cebula, mięso mielone, grzyby, ziemniaki i kapusta kiszona. Naszą odmianę tego przysmaku wyprzedziły azjatyckie smaki.
Najlepsze pierogi na świecie. Ranking 2024
W zestawieniu triumfuje siomay, czyli indonezyjska potrawa składające się z gotowanych na parze pierogów rybnych w kształcie stożka, jajek, ziemniaków, kapusty, tofu i gorzkiego melona.
Po ugotowaniu na parze wszystkie składniki układa się na talerzu, kroi na kawałki wielkości kęsa i obficie skrapia pikantnym sosem orzechowym. Zdobywca drugiego miejsca również przekonał do siebie recenzentów za pomocą orientalnych nut smakowych.
ZOBACZ: Ranking najgorszych potraw z mięsa. Pierwsze miejsce dla Polski
Na drugiej pozycji uplasowały się chińskie goutie. Jest to smażona na patelni odmiana chińskiego pierożka jiaozi. Zwykle wypełniony mieloną wieprzowiną, kapustą pekińską, szalotką, imbirem, winem ryżowym i olejem sezamowym.
Jakie są najlepsze pierogi świata? Top 10
Co ciekawe, podium zamykają kolejne chińskie pierogi - tym razem tangbao, czyli popularne, gotowane bułeczki wypełnione zupą. Tuż za nimi znalazł się japońśki specjał pierożki gyoza w odmianie hamamatsu. Charakteryzują się unikalnym stylem smażenia, w którym kucharze układają pierożki gyoza w okrągły wzór.
ZOBACZ: Ranking najlepszych plaż świata. W zestawieniu polski kurort
Dalej ponownie chińskie danie - słynne pierogi jiaozi, składające się z cienko rozwałkowanego kawałka ciasta, który zawiera nadzienie mięsne lub warzywne i jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych dań w Chinach i Azji Wschodniej.
W piargowym rankingu polskie danie wyprzedziło m.in. chińskie xiaolongbao, shuijiao i shengjian oraz japońskie gyoza. Zdaniem oceniających są również smaczniejsze niż gruzińskie chinkali oraz pierogi ruskie, ukraińskie i włoskie ravioli.
Rankingi kulinarne TasteAtlas opierają się na ocenach użytkowników TasteAtlas.
Czytaj więcej