Ceny kakao biją historyczne rekordy. Słodycze będą coraz droższe
Zła wiadomość dla miłośników czekolady. Według analityków w okresie Wielkanocy konsumenci mogą spodziewać się gwałtownego wzrostu cen swoich ulubionych łakoci. Ceny kakao stale rosną, bijąc na światowych rynkach historyczne rekordy. Powodem są problemy przy produkcji kakao związane ze zmianami klimatycznymi.
Cena kakao na światowych rynkach wzrosła ponad dwukrotnie w ciągu ostatniego roku, bijąc poprzedni rekord ustanowiony w 1977 roku - wynika z najnowszego raportu Wells Fargo. W ciągu dwóch miesięcy cena surowca wzrosła o ponad 75 proc. - z 4094 dolarów w styczniu do 7170 dolarów w marcu.
Międzynarodowa Organizacja Kakao (ICCO) przewiduje, że ceny pozostaną wysokie prawdopodobnie do 2025 roku. Według prognoz w sezonie 2023/2024 na świecie zabraknie 374 tys. ton kakao, a deficyt będzie o 405 proc. większy niż rok wcześniej.
"Najgorsze wciąż przed nami". Rekordowe ceny kakao
- Najgorsze wciąż przed nami - ocenia w rozmowie ze stacją CNBC analityk Paul Joules. Podkreśla, że świat mierzy się obecnie z największym niedoborem kakao od ponad 60 lat.
Zdaniem Davida Brancha, autora raportu Wells Fargo, oznacza to, że "producenci będą musieli w dalszym ciągu podnosić ceny, jednocześnie obniżając produkcję".
ZOBACZ: Ceny świątecznych produktów mogą zaskoczyć. Czy w tym roku będzie taniej?
- Biorąc pod uwagę, że ceny kakao i inne koszty produkcji systematycznie rosły przez ostatni rok, prawdopodobne jest, że konsumenci odnotują skok cen czekoladowych słodyczy tej Wielkanocy - mówi David Branch "USA Today".
Producenci z kolei spodziewają spadku popytu ze strony konsumentów, zwłaszcza w obliczu wysokiej inflacji. - Luksusowe produkty, takie jak czekolada, które zwykle kupuje się pod wpływem impulsu, ucierpią - stwierdził Branch.
Zmiany klimatyczne zagrożeniem dla produkcji kakao
Według analityka Paula Joules'a poza podwyżkami cen spodziewać się należy tzw. shrinkflacji, czyli zmniejszania rozmiarów sprzedawanego towaru. Firmy produkujące słodycze decydują się na sprzedaż mniejszych produktów lub zmniejszają w nich zawartość kakao.
Drzewa kakaowe są szczególnie wrażliwe na zmiany klimatyczne. Większość światowej produkcji koncentruje się w krajach Afryki Zachodniej: Ghanie, Wybrzeżu Kości Słoniowej, Kamerunie i Nigerii. Rolnicy borykają się tam z coraz wyższą temperaturą oraz ekstremalnymi wiatrami. Afryka Zachodnia odpowiada za około 70 proc. światowej produkcji surowca.
Czytaj więcej