GIS ostrzega przed partią hamburgerów drobiowych. Wykryto salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegł przed spożyciem hamburgerów drobiowych. W partii produktu wykryto groźną bakterię salmonella, która wywołuje zatrucia pokarmowe. "W przypadku wystąpienia jego objawów należy skontaktować się z lekarzem" - apeluje GIS.
W komunikacie Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegł przed produktem o następujących oznaczeniach:
Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano
Numer partii: 6350290081
Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024
Kod kreskowy: 5 900751 015603
Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501
Komunikat GIS. Ostrzeżenie przed hamburgerami
W próbkach hamburgerów wykryto pałeczki salmonella. GIS podkreśla, że spożycie produktu zanieczyszczonego tą bakterią wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Salmonella często występuje w jajkach i niedogotowanym mięsie drobiowym.
ZOBACZ: Gryfino. Salmonella w żłobku i przedszkolu. Objawy zatrucia u ponad 20 osób
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - zaapelowano.
ZOBACZ: Salmonella w największej fabryce czekolady na świecie. Wstrzymano dostawy
Objawami zatrucia salmonellą są: nudności, wymioty, bóle brzucha, gorączka (do 39 st. C.) oraz biegunka. Opisane dolegliwości dotyczą najczęstszej postaci salmonellozy, czyli salmonellozy żołądkowo-jelitowej. Niekiedy może jednak dojść do ciężkiej postaci choroby - salmonellozy septycznej. Wówczas mogą wystąpić także odwodnienie oraz spadki ciśnienia krwi.
Producent podjął działania
Producent - ANIMEX FOODS Sp. z o.o. przeprowadził analizę ryzyka i poinformował, że proces produkcyjny przedmiotowej partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach, a wewnętrzna kontrola nie wykazała obecności salmonelli.
Ponadto procedura wycofywania ze sprzedaży produktu została już zakończona.
Czytaj więcej