"Śmieciowe" jedzenie zwiększa ryzyko poważnych chorób. Niepokojące wyniki
Spożywanie ultraprzetworzonej żywności zwiększa ryzyko zachorowania na raka - wynika z badań opublikowanych w uznanym czasopiśmie naukowym "British Medical Journal". Może też doprowadzić do chorób serca, cukrzycy typu II czy nawet mieć wpływ na przedwczesną śmierć.
Jedzenie żywności ultraprzetworzonej (UPF) - czyli produktów po obróbce w celu zwiększenia ich trwałości i przyspieszenia procesu przygotowywania - jest bezpośrednio powiązane z 32 szkodliwymi skutkami dla zdrowia - wynika z badań opublikowanych w brytyjskim czasopiśmie medycznym "The BMJ" (dawniej "British Medical Journal" - red.). Do takich produktów zaliczają się m.in. płatki zbożowe, batony proteinowe, napoje gazowane, dania gotowe przygotowane do odgrzania i fast foody.
Wyniki badań powstały na podstawie ok. 10 milionów wywiadów, gdzie pytano m.in. o częstotliwość spożywania posiłków ultraprzetworzonych.
Żywność ultraprzetworzona. Niepokojące wnioski
Badania przeprowadzono mając na uwadze, że w Wielkiej Brytanii i USA ponad połowa przeciętnej diety składa się obecnie z ultraprzetworzonej żywności. Dla niektórych, szczególnie osób młodszych czy o niższym statusie społecznym, typowa jest dieta zawierająca 80 proc. UPF.
Wyniki badań wskazują, że wyższe spożycie UPF było powiązane z o około 50 proc. większym ryzykiem śmierci z powodu chorób układu krążenia oraz o 12 proc. większym ryzykiem cukrzycy typu II.
ZOBACZ: Naukowcy potwierdzają: Żywność wysoko przetworzona zagraża zdrowiu
Spożywanie ultraprzetworzonej żywności wiązało się też z - chociaż z mniejszym przekonaniem - od 40 do 66 proc. zwiększonym ryzykiem śmierci z powodu chorób serca, otyłością, cukrzycą typu II, problemami ze snem oraz o 22 proc. większym ryzyko depresji. Istnieją również dowody na powiązania między UPF a astmą, chorobami przewodu pokarmowego czy niektórymi nowotworami.
Naukowcy niemal pewni zależności
Naukowcy przyznają, że chociaż dostrzegają wyraźną zależność między zdrowiem a spożywaniem ultraprzetworzonej żywności, to mają na uwadze, że na ich wyniki mogły mieć wpływ inne nieuwzględnione czynniki.
ZOBACZ: USA: Rzuciła jedzeniem w pracownicę fast foodu. Nietypowy wyrok sądu
Znacznie większą niż przeciętna pewność ma dr Chris van Tulleken (University College London) jeden z czołowych na świecie ekspertów w dziedzinie UPF.
Badacz jest przekonany, że ustalenia są "absolutnie spójne" z obecnie "ogromną liczbą niezależnych badań", które wyraźnie łączą dietę bogatą w UPF z wieloma czynnikami szkodzących zdrowiu, łącznie z przedwczesną śmiercią.
Czytaj więcej