Kolejne ofiary salmonelli w Ameryce Północnej. Eksperci mówią o epidemii
Osiem osób nie żyje, a kilkaset zostało zakażonych - to najnowszy bilans rozwijającej się epidemii salmonelli w Ameryce Północnej. Ofiary śmiertelne odnotowano w Kanadzie i USA. Według specjalistów wszystkiemu winne są owoce, a konkretnie jedna z odmian melona, która pojawiła się na sklepowych półkach w obu krajach.
Kanadyjska Agencja Zdrowia Publicznego(PHAC) potwierdziła, że pięć osób zmarło z powodu salmonelli po spożyciu jednej z odmian melona - kantalupy. Według agencji owoce zostały kupione i zjedzone w październiku oraz listopadzie, a objawy zatrucia pojawiły się później.
Skażone kantalupy pochodziły od dwóch producentów. Służby pilnie wycofały te owoce ze sklepów.
ZOBACZ: "Epidemia cholery uderzyła ze zdwojoną siłą". Zimbabwe ogłasza stan wyjątkowy
Agencja zdrowia podaje, że wiele osób zakażonych to dzieci przebywające w placówkach opieki dziennej lub osoby starsze znajdujące się w placówkach opiekuńczych.
Salmonella w Ameryce Północnej. W Kanadzie zmarło pięć osób
"Wiele z zarażonych zgłosiło, że mieszka w placówkach opieki długoterminowej, domach spokojnej starości lub uczęszcza do placówek opieki dziennej. Niestety, osoby w tych grupach wiekowych są często najbardziej narażone na poważne choroby i obserwujemy to w dochodzeniu dotyczącym epidemii" - powiedziała w rozmowie z CBS News April Hexemer, dyrektor wydziału zarządzania epidemią w PHAC.
ZOBACZ: Epidemia kryptosporydiozy w Hiszpanii. Turyści wracają chorzy
W ciągu tygodnia liczba zachorowań w Kanadzie podwoiła się i wynosi obecnie 129. Najwięcej przypadków stwierdzono w Quebecu - 91, Ontario - 17 oraz Kolumbii Brytyjskiej - 15.
W Stanach Zjednoczonych potwierdzono trzy zgony spowodowane salmonellą oraz 230 zakażeń w 38 stanach.
"Oczywiście jest to poważna epidemia" – powiedział CBS News dr Isaac Bogoch, specjalista chorób zakaźnych z Toronto.
Rośnie liczba zakażonych
Eksperci podejrzewają, że zanieczyszczenie owoców odpowiedzialnych za epidemię rozpoczęło się w gospodarstwach rolnych albo jeszcze w glebie, w wyniku nawadniania. Skażone owoce mogły również zostać zanieczyszczone odchodami zwierząt.
ZOBACZ: USA: Tajemnicza choroba atakuje psy. Naukowcy mają pewną teorię
Salmonella to bakteria powszechnie kojarzona z surowym lub niedogotowanym kurczakiem, ale można ją również znaleźć w surowych owocach i warzywach. Większość osób, które zachorują, wraca do zdrowia samoistnie w ciągu kilku dni.
Przebieg choroby może być jednak ciężki, objawiając się wysoką gorączką, nudnościami, bólami brzucha, biegunką oraz wymiotami.
Czytaj więcej