Domowe sposoby na wzmocnienie odporności. Kiszonki hitem jesieni

Polska
Domowe sposoby na wzmocnienie odporności. Kiszonki hitem jesieni
Pixabay
Ogórki kiszone

Czarna malina, czarny bez, kiszonki i czosnek hitami jesiennego sezonu. Maria Sikorska z programu "Z klimatem i z pasją" na antenie Polsat News przedstawiła domowe sposoby wzmocnienia odporności.

Kiszonki potrafią działać cuda. Autorka programu publicystycznego wskazała na pozytywne skutki ich spożywania codziennie. Działają m.in. przeciwstarzeniowo.

 

- Trzeba nawiązać do tego, co robiły nasze babcie, czyli spożywać kiszonki, bo to jest bomba witaminowa dla ludzi. Zawierają dużo witamin, minerałów. Szczególnie bogate są w potrzebną teraz witaminę C. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwstarzeniowo. Są również niskokaloryczne. Jesienią i zimą powinniśmy spożywać kiszonki codziennie-  podkreśliła Maria Sikorska.

 

ZOBACZ: Rzeka ciemna jak noc. Naukowcy odkryli przyczynę

 

Wskazała również, że kisić można wszystko i nie tylko popularne owoce i warzywa, ale nawet jabłka i winogrona. 

 

WIDEO: Domowe sposoby na wzmocnienie odporności

 

Czarna malina lepsza od czerwonej

Czarny bez jest od dawna elementem diety jesienno-zimowej. Nowością jest jednak czarna malina.

 

ZOBACZ: Polacy mówią, co sądzą o handlowej niedzieli. Opozycja zniesie zakaz?

 

- Ten owoc ma pięć razy więcej antocyjanów niż czerwona malina i wpływa bardziej na odporność. Można również pić przygotowaną z niej herbatę - poradziła gospodyni programu "Z klimatem i z pasją".

Dodała również, aby pamiętać o spożywaniu miodu. Jej zdaniem nie powinniśmy kłaść go do wrzątku tylko do połowy wypełnionej szklanki wody wieczorem i zostawić do rana. Wtedy uwalniane mają być najlepsze wartości spożywcze miodu.

Sezon dyniowy

Sikorska mówiła również o pozytywnych aspektach spożywania dyni. Wskazała również, że nie każda dynia nadaje się do zrobienia z niej zupy. 

 

ZOBACZ: "Profil zaufany wygasa". Polacy otrzymują dziwny sms. Tłumaczymy, co należy zrobić

 

- Dynie są bardzo dobre dla naszego organizmu, a z połączeniem z imbirem i kurkumą działają bardzo rozgrzewająco. Warto pamiętać, że nie każda dynia nadaje się do zupy. Warto ją robić np. z dyni hokkaido - poinformowała.

Bartosz Treder / sgo / Polsat News
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie