USA: Kawa odporna na "zmiany w powietrzu" w samolotach. Ma smakować lepiej
Linie lotnicze z Alaski zorientowały się, że pasażerom niekoniecznie smakuje kawa serwowana na pokładach. Doszły do wniosku, że przyczyną są "zmiany w powietrzu", które następują podczas podróży w przestworzach. Zamierzają więc wprowadzić do samolotowego menu specjalny rodzaj kawy. Opracowano go tak, aby napój smakował jak najlepiej w trakcie lotu.
Amerykańskie linie lotnicze Alaska Airlines uznały, że jedną z wad podróżowania samolotami jest złej jakości kawa podawana na pokładach. Przewoźnik uznał jednak, że przyczyną niewłaściwego smaku napoju nie są np. nieodpowiednie ziarna. Zwrócił wagę na zmiany w powietrzu.
Gdy przebywa się w kabinie pasażerskiej samolotu to - zdaniem firmy - borykamy się ze zmniejszoną wrażliwością smaku oraz węchu. Takie funkcjonowanie zmysłów pogłębia też bardzo suche powietrze, którym oddychamy podczas lotu.
Kawa specjalnie dla pasażerów samolotów. Ma nietypowe nuty smakowe
Firma, we współpracy z palarnią kawy, postanowiła więc stworzyć nowy rodzaj napoju, który będzie smaczniejszy w trakcie podróży samolotem i odporny na "skutki zmian wysokości". Specjalna mieszanka ma się opierać na silnych aromatach i mocnych, ciemnych ziarnach.
ZOBACZ: Włochy: Niecodzienna promocja na kawę. Właściciele barów walczą z absurdalnymi opłatami
Wszystko, co na ziemi mogłoby drażnić pijącego kawę, w powietrzu ma sprawić, że kawa będzie smaczna. Podczas jej picia na pokładzie maszyny pasażerowie mają odczuwać nuty palonego masła, karmelu, olejków cytrusowych oraz wiśni.
Pracę nad nową mieszanką trwały rok. Podczas niektórych lotów przeprowadzano testy, podczas których pasażerowie dostawali kawę, po czym wypełniali ankietę. W ten sposób linia sprawdziła 20 różnych kombinacji. Pyszniejszą kawą na razie będzie można się cieszyć tylko podczas lotów na Alaskę. Dostępna będzie od 1 grudnia.
Czytaj więcej