Rodzaj mąki znika ze sklepów. Znaleziono potencjalnie groźny składnik

Biznes
Rodzaj mąki znika ze sklepów. Znaleziono potencjalnie groźny składnik
Pixabay
Klienci, którzy są uczuleni na soję, powinni sprawdzić, czy nie mają w domu trefnej mąki z ciecierzycy

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegł klientów przed jednym z rodzajów mąki - z ciecierzycy. W produkcie jednej z firm odnaleziono soję, której spożycie u alergików może spowodować niebezpieczną reakcję. Produkt wycofywany jest ze sklepowych półek.

Państwowa Inspekcja Sanitarna odnalazła białko soi w produkcie "Mąka z ziarna ciecierzycy 1 kg", którego producentem jest firma Naturalnie Zdrowe. "Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego" - wyjaśnił GIS.

 

Jak ostrzeżono, konsumenci uczuleni na soję "powinni unikać produktów z partii z datą minimalnej trwałości do 25.02.2024 r."

Soja w mące. Producent ostrzegł klientów, produkt znika ze sklepów

Z komunikatu GIS wynika, że producent poinformował o swoich odbiorców o problemie i rozpoczął wycofywanie produktu ze sklepów. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

 

ZOBACZ: Ostrzeżenie GIS. W partii boczku wykryto groźny składnik. Firma wycofuje towar

 

Soja w różnej formie stanowi jeden z najczęstszych dodatków do żywności. Ze względu na wysoką zawartość białka, stosuje się ją między innymi w produkcji konserw oraz wędlin. Jednak według amerykańskiej Agencji Leków i Żywności soja należy do produktów spożywczych najczęściej wywołujących reakcje alergiczne.

 

Na swoich stronach GIS regularnie publikuje ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów mogących mieć z nią kontakt. Ogłoszenia mają pomóc w wycofywaniu ze sprzedaży i zwracaniu do sklepów wadliwych produktów.

Polsatnews.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie