Rodzaj mąki znika ze sklepów. Znaleziono potencjalnie groźny składnik
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzegł klientów przed jednym z rodzajów mąki - z ciecierzycy. W produkcie jednej z firm odnaleziono soję, której spożycie u alergików może spowodować niebezpieczną reakcję. Produkt wycofywany jest ze sklepowych półek.
Państwowa Inspekcja Sanitarna odnalazła białko soi w produkcie "Mąka z ziarna ciecierzycy 1 kg", którego producentem jest firma Naturalnie Zdrowe. "Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego" - wyjaśnił GIS.
Jak ostrzeżono, konsumenci uczuleni na soję "powinni unikać produktów z partii z datą minimalnej trwałości do 25.02.2024 r."
Soja w mące. Producent ostrzegł klientów, produkt znika ze sklepów
Z komunikatu GIS wynika, że producent poinformował o swoich odbiorców o problemie i rozpoczął wycofywanie produktu ze sklepów. Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
ZOBACZ: Ostrzeżenie GIS. W partii boczku wykryto groźny składnik. Firma wycofuje towar
Soja w różnej formie stanowi jeden z najczęstszych dodatków do żywności. Ze względu na wysoką zawartość białka, stosuje się ją między innymi w produkcji konserw oraz wędlin. Jednak według amerykańskiej Agencji Leków i Żywności soja należy do produktów spożywczych najczęściej wywołujących reakcje alergiczne.
Na swoich stronach GIS regularnie publikuje ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów mogących mieć z nią kontakt. Ogłoszenia mają pomóc w wycofywaniu ze sprzedaży i zwracaniu do sklepów wadliwych produktów.
Czytaj więcej