Japonia: Masowe zatrucie w restauracji. Setki osób w szpitalach, jeszcze więcej poszkodowanych
Ponad tysiąc klientów japońskiej restauracji Nagashi Somen doznało zatrucia pokarmowego. Ponad 600 z nich przewieziono do szpitali. Sprawą zajęły się lokalne władze, analizując, jaki składnik pożywienia wywołał tak szkodliwe skutki. Przyjrzeli się jednej z potraw, z której słynął lokal - i to była trafna decyzja.
Władze japońskiej prefektury Ishikawa podały w piątek, że u 892 osób stwierdzono zatrucie pokarmowe po tym, jak zjadły posiłek w restauracji podającej tzw. płynny makaron, który wyławia się pałeczkami z wody i macza w bulionie. W lokalu zjawili się między 11 a 17 sierpnia.
Skarg klientów było jednak o wiele więcej - dokładnie 1298. Jak podaje portal "Asahi Shimbun", aż 611 klientów trafiło do szpitali.
ZOBACZ: Australia. 68-latek przypadkowo zjadł śmiertelnie groźny posiłek. Cudem przeżył
Poszkodowani pochodzili z 18 prefektur całej Japonii. Poza Ishikawą były to Toyama, Tokio, Osaka oraz Aichi. Jedli nie tylko płynny makaron, ale np. pstrąga górskiego z grilla w soli. Problemy ze zdrowiem mają też osoby, w których posiłku znalazł się posiekany lód.
Z tego względu władze prefekturalne sprawdziły źródlaną wodę, z której korzystała restauracja. Okazało się, że był to dobry trop.
Japonia. Największa seria zatruć pokarmowych od dekad
Służby sanitarne wykryły w wodzie używanej przez restaurację Campylobacter - rodzaj bakterii wywołującej biegunkę. W związku z tym działalność lokalu została zawieszona.
ZOBACZ: Urugwaj: Ogromne problemy z wodą pitną. Kontrowersyjna decyzja władz
Feralna restauracja jest zwykle otwarta tylko latem. W tym roku pracownicy nie mogli sprawdzić jakości wody ze względu na zniszczenia spowodowane ulewnymi deszczami w połowie lipca. Właściciele gastronomicznego biznesu zamierzają wypłacić odszkodowania i zamknąć interes.
Urzędnicy z Ishikawy stwierdzili, że jest to największa liczba ofiar zatrucia pokarmowego z jednej restauracji w tej preferkturze od 1989 roku.
Czytaj więcej