Ostrzeżenie GIS. W partii boczku wykryto groźny składnik. Firma wycofuje towar
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące boczku surowego wędzonego jednej z marek. W żywności znaleziono białka soi. Ich spożycie u osób uczulonych może spowodować reakcję alergiczną.
Jak podaje GIS, chodzi o produkt boczek surowy wędzony Sokołów 100 g.
Inspektorat w wydanym komunikacie zaznaczył, że na etykiecie produktu nie zamieszczono informacji dotyczącej obecności białka soi, które jest składnikiem alergennym. Zjedzenie wspomnianego boczku przez osoby uczulone na ten składnik może wywołać reakcję alergiczną.
GIS podał także numer partii produktu, którego należy unikać (32471S) oraz datę minimalnej trwałości - 02/10/2023.
GIS ostrzega przed produktem. Zapowiada badania
Producent przekazał GIS, że "soja nie jest dodawana do produktu, a wykrycie jej obecności jest najprawdopodobniej związane z zakażeniem krzyżowym, po niedokładnym umyciu maszyn i urządzeń" - czytamy w komunikacie.
ZOBACZ: Naukowcy potwierdzają: Żywność wysoko przetworzona zagraża zdrowiu
Firma ma przeprowadzić dodatkowe badania produktu oraz wymazy w kierunku obecności soi z urządzeń w linii produkcji boczku surowego.
Organy kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające. Towar jest wycofywany z rynku.
Czytaj więcej