Salmonella w mięsie mielonym. Sanepid ostrzega przed partią wyprodukowną dla Lidla
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne w związku w wykryciem bakterii Salmonella w partii mięsa mielonego, którą wyprodukowano dla sieci handlowej Lidl. Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu - informuje Sanepid.
Bakterię wykryto w związku z działaniami Państwowej Inspekcji Sanitarnej w trzech z pięciu próbek produktu: mięso mielone wołowe, schłodzone, Rzeźnik, 400 g.
Sanepid podkreśla, że spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
GIS podaje szczegóły produktu objętego ostrzeżeniem. Numer partii mięsa mielonego, schłodzonego, Rzeźnik, 400 g to 5508365 04011323. Termin przydatności do spożycia wskazano na 27 września 2023 roku
Producentem jest Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki w Jarocinie. Produkt został wyprodukowany dla sieci Lidl.
Producent i dystrybutor podjęli działania. Mają wycofać produkt
Sanepid wskazuje, że producent i dystrybutor po otrzymaniu informacji o bakterii rozpoczęli procedurę "wycofania produktu z rynku" i podjęli "natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego".
Jednocześnie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie podjął działania, które mają pozwolić na ustalenie dystrybucji zakwestionowanej partii mięsa oraz "ustalenie przyczyn wystąpienia niezgodności".
ZOBACZ: Oscypki znikną z Krupówek? Sanepid wręcza mandaty, sprzedawcy odpowiadają
"Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu" - czytamy w komunikacie.
Sanepid wskazuje, by nie spożywać mięsa z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wskazanego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Czytaj więcej