GIS ostrzega przed salmonellą w partii wołowego tatara
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii salmonelli w partii tatara wołowego. Spożycie produktu może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.
"Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy Auchan, 200 g" - poinformował główny Inspektorat Sanitarny w komunikacie.
Chodzi o produkt o numerze partii 2293008 i terminie przydatności do 30.08.2023, wyprodukowany dla Auchan Polska Sp. z o.o. ul. Puławska 46, 05-500 Piaseczno.
Producentem są Zakłady Mięsne Łuków SA, ul. Przemysłowa 15, 21-400 Łuków, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06110266 WE.
"Niezwłocznie po otrzymaniu zgłoszenia o stwierdzonej nieprawidłowości producent wraz z dystrybutorem podjęli działania mające na celu wycofanie ze sprzedaży i utylizację wskazanej partii towaru" - poinformowano.
GIS przypomina, że spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami salmonelli może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą.
"Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem" - czytamy.
Czytaj więcej