Rynek żywności ekologicznej - jak wygląda w Polsce i na świecie?
Rynek żywności ekologicznej to dynamicznie rozwijającą się branża. Produkty eko stają się coraz bardziej popularne wśród konsumentów, którzy świadomie dbają o swoje zdrowie, środowisko i etyczną produkcję artykułów spożywczych. Szacuje się, że w ujęciu globalnym wartość tego segmentu gospodarki to ponad 125 miliardów euro. Jak wygląda sytuacja w Polsce?
Czy możemy już mówić o niszy, na której można sporo zarobić? Sprawdźmy!
Co charakteryzuje rynek żywności ekologicznej?
Rynek żywności ekologicznej cieszy się rosnącym zainteresowaniem ze strony konsumentów na całym świecie. Coraz większa liczba osób zwraca uwagę na jakość spożywanych produktów, ich pochodzenie oraz wpływ na środowisko.
Produkty ekologiczne są wytwarzane w sposób zrównoważony i przyjazny dla natury, bez stosowania sztucznych nawozów, pestycydów i hormonów wzrostu. Konsumenci w ostatnich latach coraz częściej szukają właśnie takich alternatyw dla tradycyjnej żywności, która w ich opinii często ma status zbyt „chemicznej” czy wysoce przetworzonej.
Rynek żywności ekologicznej w Polsce – dane
W Polsce produkcja żywności ekologicznej również rośnie, choć stanowi tylko około 0,5% tego segmentu rynku. Szacuje się, że jego wartość w 2023 roku zbliży się do 1,5 miliarda złotych. Ekonomiści szacują, że potencjał wzrostu jest spory, co oznacza, że wciąż jest miejsce dla wielu firm, które postawią na taką żywność. Sporo dają też kampanie społeczne oraz internet - dzięki nim dostępność ekologicznych produktów rośnie, a konsumenci coraz chętniej sięgają po takie zdrowe alternatywy.
ZOBACZ: Wsparcie na inwestycje leśne i zadrzewieniowe – co musisz wiedzieć?
Obserwuje się kilka głównych trendów: wzrasta zainteresowanie żywnością wegańską, produktami convenience (żywnością łatwą w przygotowaniu), czy świeżymi produkty bio.
Widać też dążenie do minimalizacji odpadów, przy jednoczesnym zainteresowaniu dietami wykluczającymi pewne składniki (np. bezglutenową, bezlaktozową) oraz zwiększoną transparentność dotyczącą pochodzenia i miejsca produkcji żywności ekologicznej.
Rynek towarów ekologicznych w Polsce ma przed sobą jeszcze wiele możliwości rozwoju. Rosnąca świadomość społeczna oraz wzrastająca dostępność produktów sprawiają, że perspektywy są obiecujące.
W opinii ekspertów, przechodzenie tradycyjnych gospodarstw na rolnictwo ekologiczne będzie zachodzić ewolucyjnie, nie skokowo. Bodźcem, który zaważy na decyzji wielu rolników z pewnością będą kolejne debaty dotyczące obowiązkowego wprowadzenia zdrowej żywności do polskich przedszkoli i szkół.
Jak kształtuje się światowy rynek żywności ekologicznej?
W raporcie „The World of Organic Agriculture 2023”, który został opublikowany przez szwajcarską organizację FiBL, możemy przeczytać, że rolnictwo ekologiczne i rynek zdrowej żywności rozwija się już w 191 krajach, a powierzchnia rolnicza zarządzana organicznie wynosi ponad 76 milionów hektarów. Globalna sprzedaż żywności eko osiągnęła w 2021 roku wartość 125 miliardów euro!
Największym obszarem rolnictwa ekologicznego na świecie jest Australia, za którą plasują się Argentyna i Francja. W ciągu ostatnich 20 lat powierzchnia upraw ekologicznych zwiększyła się siedmiokrotnie, co wskazuje na ogromny rozwój tej branży.
ZOBACZ: Ziemia kompostowa – co ją wyróżnia? Jak zrobić ją samodzielnie?
Stany Zjednoczone to w tej chwili największy gracz, kontrolujący niemal 40% tego segmentu gospodarki, z rynkiem wartym 48,6 miliarda euro. Na drugim miejscu są Niemcy (29%, 16 miliardów euro). Francja zajmuje trzecie miejsce (23%, 12,7 miliarda euro). W sumie rynek europejski żywności ekologicznej wart jest 54,5 miliarda euro. Interesująco, rozwija się także rynek żywności ekologicznej w Chinach, zarówno pod względem produkcji, jak i konsumpcji.
Nie ulega wątpliwości, że rynek żywności ekologicznej ma przed sobą świetną przyszłość. Rosnące zainteresowanie konsumentów, promowany zdrowy styl życia, oraz wsparcie ze strony unijnych regulacji dotyczących zrównoważonego rozwoju są kluczowymi czynnikami przyczyniającymi się do dalszego rozwoju tej branży.
Konsumenci coraz bardziej doceniają korzyści płynące z ekologicznych produktów, a producenci i przetwórcy wciąż wprowadzają nowe, innowacyjne rozwiązania, aby sprostać rosnącym oczekiwaniom. Co warto podkreślić, nieco wyższe ceny zdrowej żywności, są już dla sporego grona konsumentów społecznie akceptowalne. To ważna informacja m.in. dla rolników, którzy rozważają ten kierunek prowadzenia biznesu.
Czytaj więcej