Włochy: Niebieskie kraby w menu. To odpowiedź na walkę z zagrożeniem ekosystemu
Wysyp wszystkożernych niebieskich krabów jest poważnym zagrożeniem dla ekosystemu Morza Śródziemnego. Rozwiązaniem tego problemu ma być stworzenie nowej potrawy w restauracjach w regionie Veneto, Emilia- Romagna i Toskania.
Na mocy dekretu zbiorczego rząd przeznaczył 2,9 miliona euro na walkę z niebieskim krabem. Jak poinformował Andrea Bartoli, wiceprezes i przedstawiciel ds. rybołówstwa Confcooperative Fedagripesca Toscana, ten gatunek jest "wolny od naturalnych drapieżników i pożera wszystko co znajdzie, dlatego jest to realne zagrożenie dla ekosystemu i gospodarki rybnej na niebywałą skalę”.
ZOBACZ: Włochy: Ser zmiażdżył biznesmena. Poszukiwania ciała trwały całą noc
Nowy gatunek skorupiaków, pochodzący z Atlantyku, niszczy siedliska na wybrzeżu północnych Włoch oraz rozmnaża się w niewiarygodnym tempie. Rozwiązanie jest jedno - wprowadzić kraba niebieskiego do kart restauracyjnych północnych Włoch.
Wakacje na północy Włoch? Spróbuj niebieskiego kraba! Mniam!
Aby poradzić sobie z problemem rząd proponuje, by łapać skorupiaki i serwować je na talerzu. Niebieskie kraby są świetnym źródłem witaminy B12, która jest odpowiedzialna wsparcie prawidłowej przemiany materii oraz wytwarzanie energii w komórkach.
ZOBACZ: Malediwy. Kurort rekrutuje na stanowisko "Ken plażowicz". Zadanie główne - leżenie na piasku
"Właściwości te mogą stać się bardzo istotnym elementem promocyjnym" - komentuje minister agrokultury Francesco Lollobrigida.
"Niezbędna jest w tym przypadku interwencja człowieka, zostawiam to w rękach rybaków. Wierzę, że cała operacja zostanie wykonana na czas" - dodaje w rozmowie z Today.it.
Czytaj więcej