Ile kosztują warzywa i owoce w Polsce? Ekspert wyjaśnia i podaje ceny
- Królowymi spadków cen są marchew i cebula. Jeszcze w kwietniu płaciliśmy za nie 3,5-4 zł za kilogram. Teraz za tę pierwszą zapłacimy 1-1,2 złote, za drugą niewiele więcej - 1,5 zł - mówił na antenie Polsat News Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego w Broniszach. Jego zdaniem jesienią część warzyw i owoców również kosztować będą mniej.
Mimo wysokich cen w sklepach, wielu może zdziwić się podczas wizyty na targu. Okazuje się, że owoce i warzywa kosztują tam dużo mniej niż w markecie.
Maciej Kmera, ekspert rynku hurtowego w Broniszach, podsumował na antenie Polsat News hurtowe średnie ceny kilograma owoców miękkich krajowych.
Czereśnie to 10 zł (rok temu również 10 zł), maliny 27 zł (rok temu 20 zł), morele 6 zł (rok temu 10 zł), truskawki 10 zł (rok temu 7 zł), wiśnie 8 zł (rok temu 5 zł).
- Jak widać, tendencje są różne, ale raczej spadkowe. Królowymi spadków cen są marchew i cebula. Jeszcze w kwietniu płaciliśmy za nie 3,5-4 zł za kilogram. Teraz za tę pierwszą zapłacimy 1-1,2 złote, za drugą niewiele więcej - 1,5 zł - wymieniał ekspert.
WIDEO: Ceny owoców i warzyw w sklepach
W marketach drożej
Ceny te znacząco różnią się w sklepach i supermarketach. Dlaczego?
- Niestety, ich właściciele ponoszą bardzo wysokie koszty najmu, energii, prądu. Również pensje pracowników w Warszawie będą wyższe niż w innych regionach Polski - wyjaśnił Kmera.
ZOBACZ: Stopa bezrobocia w Polsce. GUS podał dane
Pytany o to, jak ceny kształtować będą się jesienią, odpowiedział: - Tego nie wie nikt.
- Produkcja warzyw i owoców jest mocno zależna od pogody. Część warzyw gruntowych będzie miała niższą cenę. Przykład? Warzywa spod osłon - ogórki, pomidory, papryki, cukinie, fasolka szparagowa - już obecnie jest taniej o 20 proc., porównując do ubiegłego roku - mówił.
Czytaj więcej