USA. Mięso z probówki w menu dwóch lokali
Amerykanie będą mogli zjeść mięso powstałe w laboratorium. Departament Rolnictwa, po wcześniejszych rekomendacjach Agencji Żywności i Leków, zatwierdził produkty wytwarzane przez dwie firmy. Wcześniej możliwość zjedzenia "mięsa z próbówki" mieli wyłącznie klienci restauracji w Singapurze.
Kalifornijskie firmy Upside Foods i Good Meat jako pierwsze w Stanach Zjednoczonych będą sprzedawać mięso hodowane w laboratorium, a nie pochodzące z uboju. Stało się to po decyzji Departamentu Rolnictwa USA, który w środę zatwierdził tę możliwość, po wcześniejszej rekomendacji ze strony Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków.
Ekologiczna alternatywa dostępna w dwóch lokalach
Mięso to, jak tłumaczą naukowcy, jest "prawdziwym" mięsem, tyle że powstałym dzięki pobranym i rozmnożonym komórkom zwierzęcym. To ekologiczna alternatywa - m.in. pozwala na rezygnację z zabijania zwierząt oraz ogranicza wykorzystanie wody, potrzebnej do wytworzenia mięsa z chowu.
- Zamiast wody, która jest używana do karmienia wszystkich tych zwierząt, które są poddawane ubojowi, możemy to zrobić w inny sposób - stwierdził cytowany przez Associated Press Josh Tetrick, współzałożyciel i dyrektor naczelny Eat Just, której podlega Good Meat.
ZOBACZ: Badanie: Mięso z laboratorium 25 razy gorsze dla środowiska niż tradycyjna wołowina
Mięso początkowo będzie sprzedawane w restauracji Bar Crenn w San Francisco (w przypadku produktów Upside) oraz w lokalu w Waszyngtonie (w przypadku Good Meat).
Na razie nie podano jednak dokładnej informacji o ewentualnych datach wprowadzenia mięsa w menu restauracji.
Krajem, w którym już w sprzedaży jest mięso z probówki, jest Singapur. Obecnie pracują nad nim także polscy naukowcy, o czym polsatnews.pl pisał w maju.
Czytaj więcej