Jedyny taki wywiad. Słynny szef kuchni zdaradza tajniki sushi
Do Warszawy przyjechał słynny szef kuchni Nobuyuki "Nobu" Matsuhisa. Wraz z Robertem de Niro jest współwłaścicielem kilkunastu restauracji na świecie, w tym w Warszawie. Restauracje noszą nazwę - Nobu. W szczególnym, bo jedynym udzielonym w polskiej telewizji, wywiadzie dla Polsat News mistrz sushi zdradził, jak je prawidłowo jeść.
Sposobów na jedzenie sushi jest wiele, niektórzy jedzą pałeczkami, inni rękami czy widelcem. Różnią się także sposoby podawani a dodatków. Wiele osób, co potwierdził mistrz sushi, łączy sos sojowy z wasabi. Jednak według Matsuhisa nie trzeba tak robić, bo niekótre rolki już są połączeniem ryżu, ryby i wasabi.
ZOBACZ: Czym jest sushi terror i dlaczego AI musi reagować
- Co do wasabi, to ono juz tu jest. To już jest gotowe połaczenie ryby, ryżu i wasabi. Wystarczy obrócić, podnieść kawałek w ten sposób, zamoczyć w sosie i zjeść na raz - pokazywał Matsuhisa podczas rozmowy z Polsat News.
Ważne, by nie przesadzić z sosem sojowym, który ma stanowić dodatek, a nie przytłoczyć danie swoim słonym smakiem.
WIDEO: Słynny szef kuchni zdradza tajnki jedzenia sushi
Szef "Nobu" zdradził także najlepszy sposób jedzenia sushi - kawałek należy obrócić na bok. Z kolei, jeżeli chodzi o nigiri, w sosie sojowym moczymy je od strony ryby. Dla najlepszego połączenia smaków warto zjeść kawałek w całości.
- Bierzemy kawałek, obracamy go na bok i w ten sposób podnosimy. Moczymy następnie w sosie sojowym od strony ryby. Zjadamy cały kawałek na raz - radził "Nobu".
Historia sushi
Sushi to popularna potrawa złożona z gotowanego ryżu z octem ryżowym oraz różnych dodatków, którymi zazwyczaj są wodorosty, surowe albo pieczone kawałki owoców morza. Pierwsze zapiski o sushi pochodzą z ósmego wieku.
Obecna koncepcja sushi znacznie różni się od tradycyjnej potrawy. Restauracje wzbogacają menu w różnorodne, wymyślne dodatki, nietypowe gatunki ryb, dzięki czemu przyciągają do siebie klientów.
Czytaj więcej