Japonia. Byakuya to najdroższy deser świata. Produkt firmy Cellato kosztuje ponad 6,5 tys. dolarów
Jeśli masz ochotę skosztować najdroższych lodów na świecie, lepiej sięgnij głęboko do kieszeni, ponieważ będą droższe niż rodzinne wakacje - podaje guinnessworldrecords.com. Japońska firma Cellato postanowiła skomponować deser z bardzo rzadkich składników, co sprawia, że jego cena przekracza 6,5 tys. dolarów (ok. 27 tys. zł).
Japoński producent lodów Cellato stworzył deser Byakuya ("biała noc"), który skomponowany jest z trudnodostępnych składników. Sprawia to, że jego cena sięga ponad 873 tys. jenów japońskich, czyli prawie 6,7 tys. dolarów.
Powodem zawyżonej ceny są składniki, z których główną atrakcją jest rzadka biała trufla uprawiana w mieście Alba we Włoszech. Jej cena to ponad 16 tys. dolarów za kilogram.
Lody są zwieńczone jadalnym złotym liściem, dwoma rodzajami sera (w tym Parmigiano Reggiano) i "Sakekasu", przypominającym pastę składnikiem pochodzącym z procesu produkcji sake - czytamy w opisie dania.
Opracowanie produktu
Twórcą produktu, który miał połączyć japońskie tradycje i europejskie smaki jest Tadayoshi Yamadę, szef restauracji w Osace, znanej z pomysłowej kuchni fusion.
Firma poinformowała, że opracowanie deseru trwało 1,5 roku i okupione było wieloma próbami, dzięki którym uzyskano właściwy smak.
ZOBACZ: Niemcy: Do sprzedaży trafiły lody o smaku świerszcza
"Zdobycie tytułu Guinness World Records sprawiło, że wysiłek był tego wart" - przyznają twórcy.
Lody można zamówić przez stronę internetową producenta. Jest też specjalna instrukcja, jak spożywać deser.
Cellato idzie za ciosem i pracuje nad kolejnymi wersami lodów z ekskluzywnymi produktami takimi jak szampan i kawior.
Czytaj więcej