Naukowcy z Niemiec: Mózg zmienia się pod wpływem cukru. Zaskakujące wyniki badań

Polska
Naukowcy z Niemiec: Mózg zmienia się pod wpływem cukru. Zaskakujące wyniki badań
Pixabay
Wpływ cukru na działanie mózgu

Naukowcy z Max Planck Institute for Metabolism Research z niemieckiej Kolonii we współpracy z Uniwersytetem Yale, wykazali, że codzienne zażywanie produktów o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru zmienia nasz mózg. Eksperci ds. żywienia kwestionują wyniki badań. 

Naukowcy przedstawili badania, z których wynika, że codzienne spożywanie cukru sprawia, że mózg chce go więcej i więcej.

 

Ekspertka ds. żywności dr hab. Magdalena Człapka-Matyasik jest jednak zdania, że "w badaniach wzięli udział tylko chętni i lubiący słodkie". Z kolei neurolog dr n. med. Łukasz Jasek uważa, że przy nadmiernym spożywaniu cukrów "układ nagrody, odpowiedzialny za nasze zachowanie, zaczyna działać".

Mózg przeprogramowuje się pod wpływem cukrów?

Przez osiem tygodni jednej grupie podawano słodki i tłusty budyń, a druga grupa dostawała mniej przysłodzony. Mierzono aktywność ich mózgów.

 

Wyniki wykazały, że w okresie badania przyrost wagi osób w jednej i drugiej grupie znacząco się nie różnił. Poziomy cukru we krwi czy cholesterol również nie uległy zmianie. Jednak naukowcy zakładają, że preferencje dotyczące częstego spożycia cukrów będą kontynuowane po zakończeniu badania. 

 

WIDEO: Wpływ cukrów na działanie mózgu 

 

 

- Nasz mózg przeprogramowuje się w pewien sposób. Dzięki podaży cukrów i tłuszczów układ nagrody, odpowiedzialny za nasze zachowanie, zaczyna działać - powiedział w Polsat News neurolog dr n. med. Łukasz Jasek z Centrum Medycznego Pro Salus. 

 

Neurolog podkreśla, że po dwóch miesiącach spożywania cukru w dużych ilościach, mózg oczekuje ciągłych nagród, czyli podaży cukru. 

 

- Mózg dosłownie się przebudował. To oznacza, że przy zakupach jest większa szansa, że do koszyka trafi coś słodkiego. - To działa trochę jak narkotyk - dodaje neurolog. 

Eksperci ds. żywienia mają wątpliwości

Wyniki badań kwestionuje ekspertka ds. żywienia. - Bardzo wygodna teza, szczególnie dla tych, którzy lubią słodycze - powiedziała dr hab. Magdalena Człapka-Matyasik z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Jej zdaniem w badaniach wzięli udział tylko chętni i lubiący słodkie. Podkreśla, że uzależnić się można od samej czynności podjadania słodyczy. - To jest usprawiedliwienie, gdy nie mamy czasu zjeść pełnowartościowego posiłku. To jest często lenistwo. Choć wiadomo, że wszystko jest dla ludzi - podsumowała dr hab. Magdalena Człapka-Matyasik. 

 

ZOBACZ: Kupowała cukierki, płaciła za... buraki. Studentka zatrzymana

 

Przed nadmiarem cukrów ostrzega dietetyczka. - Jemy, gdy nam źle. Potem przychodzi nadciśnienie, insulinooporność, cukrzyca... - przypomina dietetyczka Alicja Piślewska. 

kg/ sgo / Polsat News
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie