Sylwia Majcher: Połowa Polaków przyznaje, że kupuje za dużo. Z tego powodu jedzenie się marnuje
- Ponad połowa konsumentów przyznaje, że kupuje za dużo. Aby ograniczyć marnowanie żywności, można się nią dzielić - przekazała blogerka kulinarna Sylwia Majcher. - W sklepie powinniśmy być jak saper. Należy uważać i czytać etykiety - dodała ekspertka, doradzając jak zachować się podczas zakupów.
- Z większą czujnością robimy zakupy przedświąteczne - przekazała w Polsat News Sylwia Majcher, blogerka i autorka książki "Gotuje, nie marnuje. Kuchnia zero waste po polsku". - Choć wciąż na święta szykujemy obfite posiłki - dodała.
- Z tego powodu sporo jedzenia później trafia do kosza. Dane mówią, że po świętach marnuje się 1/3 jedzenia więcej niż zazwyczaj - dodała.
- Ponad Polaków przyznaje, że kupuje za dużo. A 16 proc. nie przerabia nawet wszystkiego, co zakupiła - przekazała blogerka, powołując się na dane aplikacji TooGoodToGo.
"Aby ograniczyć marnowanie żywności, można się dzielić"
Sylwia Majcher zauważyła, że inflacja trochę ograniczyła zakupy. - Wciąż jeszcze dostrzegam na targach pełne torby zakupów, a to przecież tylko dwa dni - stwierdziła.
- Aby ograniczyć marnowanie żywności, można się nią dzielić. To najlepszy sposób, aby wszystko zjeść - dodała blogerka. - Można poprosić rodzinę i znajomych o zabranie ze sobą pudełek, aby pozostające jedzenie rozdać - przekazała.
- Kolejną zasadą jest wystawianie posiłków na stół w mniejszych porcjach, aby jedzenie zachowało dłużej świeżość - powiedziała ekspertka. - Dlatego warto przygotować więcej miejsca w spiżarce. Sałatkę też lepiej wymieszać dopiero przed podaniem. Gdyż warzywa, które zostaną niezamieszane z majonezem można zamrozić - stwierdziła.
WIDEO: Sylwia Majcher: Połowa Polaków przyznaje, że kupuje za dużo. Z tego powodu dużo jedzenia się marnuje
Blogerka wyjaśniła, że w święta najwięcej marnuje się właśnie sałatki jarzynowej oraz chleba. - Pieczywo można mrozić. To pomaga utrzymać jego świeżość i oszczędzić na przyszłych zakupach - dodała.
ZOBACZ: Reporterka Polsat News sprawdziła ceny przed świętami. Szokujące wzrosty
- W sklepie powinniśmy być jak saper. Należy uważać i czytać etykiety - przekazała ekspertka, doradzając jak zachować się podczas zakupów. - Najlepsza zasada mówi, że im krótszy skład, tym lepiej. A także im mniej przetworzone jedzenie, też tym lepiej dla nas. Jednak należy pamiętać, że nie wszystkie produkty z literą "E" są złe - powiedziała.
- Ważne jest także to, aby przechowywać produkty zgodnie z zaleceniami. Wiele jedzenia psuje się, bo było źle magazynowane - podsumowała.
Czytaj więcej