Australijscy naukowcy wyhodowali mięso z mamuta włochatego i zrobili z niego klopsa
Firma "wskrzeszająca" mięso z wymarłych gatunków stworzyła klopsa z mamuta, demonstrując w ten sposób potencjał tworzenia żywności bez uboju zwierząt - podaje Reuters. Mięsna kula została zaprezentowana w holenderskim muzeum nauki w Nemo.
Sporej wielkości danie zostało stworzone przez australijską firmę Vow zajmują się hodowlą mięsa. Jej misją - jak przekonują twórcy - jest rozpoczęcie dyskusji na temat żywności powstającej w laboratoriach. Naukowcy chcą w ten sposób pokazać, że "mięso z próbówki" jest bardziej zrównoważoną alternatywą dla prawdziwego mięsa.
"To nie jest primaaprilisowy żart" - powiedział Tim Noakesmith, założyciel australijskiego startupu. "To prawdziwa innowacja" - dodał.
"Chcieliśmy stworzyć coś, co było zupełnie inne od tego, co można obecnie dostać" – powiedział agencji Reutera założyciel Vow. Dodatkowym powodem wyboru mamuta była przyczyna jego wyginięcia. Zdaniem naukowców za masowe wymieranie tego gatunku odpowiedzialne były zmiany klimatyczne.
Stworzyli mięso wymarłego gatunku. Ma aromat... krokodyla
Klops został zrobiony z komórek owiec, do których wstawiono pojedynczy gen mamuta zwany mioglobiną. "Jeśli chodzi o mięso, mioglobina odpowiada za aromat, kolor i smak" - wyjaśnił James Ryall, dyrektor naukowy firmy Vow.
Mięso hodowlane - zwane także mięsem na bazie komórek - jest wytwarzane ze zwierzęcych tkanek. Na potrzeby produkcji nie trzeba jednak zabijać, co zdaniem zwolenników tego sposobu tworzenia żywności jest lepsze nie tylko dla samych zwierząt, jak i środowiska.
ZOBACZ: Burgery z lwa i steki z tygrysa. Nadchodzi dzikie mięso z probówki
Vow wykorzystało publicznie dostępne informacje dotyczące genomu mamuta. Uzupełniono brakujące części danymi genetycznymi jego najbliższego żyjącego krewnego - słonia afrykańskiego - i umieszczono je w komórce owcy - tłumaczy agencji AP Noakesmith. W odpowiednich warunkach w laboratorium komórki namnażały się, aż było ich wystarczająco dużo, by uformować z nich klopsa.
WIDEO: Stworzyli mięso z mamuta włochatego. W planach mają też inne gatunki
Pulpety, które mają aromat mięsa krokodyla, nie są obecnie przeznaczone do spożycia - zaznaczają twórcy.
"Jego (mamuta - red.) białko ma dosłownie 4000 lat. Nie widzieliśmy go od bardzo dawna. Oznacza to, że chcemy poddać je rygorystycznym testom, coś, co zrobilibyśmy z każdym produktem, który wprowadzamy na rynek" – powiedział Noakesmith.
Vow ma nadzieję, że hodowane mięso będzie wkrótce dostępne na terenie Unii Europejskiej, czyli rynku, w którym tego typu żywność nie podlega jeszcze regulacjom.
Czytaj więcej