Niemcy: Do sprzedaży trafiły lody o smaku świerszcza
Lodziarnia w Niemczech postanowiła poszerzyć swoją ofertę o lody świerszczowe. Do ich stworzenia zainspirowało właściciela przedsiębiorstwa dopuszczenie do użytku w gastronomii mąki z owadów. Nietypowy deser zawiera posypkę z suszonych świerszczy.
Właściciel lodziarni Rino w Rottenburgu nad Neckarem postanowił stworzyć nowy smak lodów. Thomas Micolino zainspirował się najnowszą dyrektywą Unii Europejskiej, zezwalającą na spożywanie niektórych owadów. We wtorek mężczyzna wprowadził do oferty lody o smaku świerszcza - poinformowała niemiecka dpa.
Dla stałych bywalców lodziarni nie powinno to być duże zaskoczenie. To bowiem nie pierwszy eksperyment Thomasa Micolino. Oprócz lodów o typowych smakach, takich jak truskawkowe, czekoladowe czy waniliowe, właściciel lokalu proponował wcześniej klientom mrożone desery o smaku wątróbki czy gorgonzoli.
ZOBACZ: Września. Owady jako żywność w przedszkolu. "Hejt i groźby karalne"
- Jestem ciekawski i lubię wszystkiego próbować. Jadłem różne rzeczy, niektóre były naprawdę dziwne. Chciałem sprawdzić, jak świerszcze sprawdzą się jako smak lodów - wyjaśnił właściciel lodziarni w rozmowie z dpa.
Niemcy: Lody świerszczowe trafiły do sprzedaży
Thomas Micolino przygotowuje lody z mąki z suszonych świerszczy, śmietany kremówki, ekstraktu waniliowego i miodu. Deser posypywany jest suszonymi owadami w całości. Przepis miał być udoskonalany przez cztery miesiące.
Mężczyzna opisuje, że choć lody są naprawdę smaczne, reakcje klientów są różne. Niektórzy mają być zniesmaczeni, a jeszcze innym robi się niedobrze na widok suszonych owadów w lodach. Część klientów ma być po prostu zaciekawiona. Właściciel lodziarni twierdzi, że większości osób nowy smak przypadł do gustu.
- Mam klientów, którzy codziennie przychodzą po gałkę świerszczowych - zapewnia właściciel lodziarni Rino.
Lody świerszczowe w Niemczech. Zezwoliła na to Unia Europejska
Lody o smaku suszonych owadów mogły powstać dzięki rozporządzeniu Unii Europejskiej, która zezwoliła na stosowanie mąki ze świerszcza domowego w produkcji żywności. Nowe przepisy dopuszczają stosowanie owadów w formie mrożonej, suszonej lub proszku. Wcześniej zezwolono także na dodawanie do jedzenia szarańczy wędrownej i larw chrząszcza mącznika młynarka.
Czytaj więcej