Komisja Europejska zezwoliła na stosowanie mąki ze świerszczy do produkcji żywności

Świat
Komisja Europejska zezwoliła na stosowanie mąki ze świerszczy do produkcji żywności
Pixabay/primalfuture/msumuh/zdj. ilustracyjne
Przepis wejdzie w życie 24 stycznia.

Unia Europejska zezwoliła na stosowanie mąki ze świerszczy do produkcji chleba, ciastek czy pizzy. Na początku pozwolenie otrzymała jedna firma.

Stanowisko przekazano w rozporządzeniu 2023/5 z 3 stycznia. Zezwala ono na wprowadzenie do obrotu krajów UE produktów spożywczych, w których wykorzystano proszek ze świerszcza domowego (Acheta domesticus).

 

Rozporządzenie jest następstwem opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, opublikowanej w maju 2022 r.

Ciastka i chleby z mąki ze świerszcza

Przepis z początku roku wejdzie w życie 24 stycznia.

 

Od tego dnia jedna firma, Cricket One Co. Ltd, która otrzymała pozwolenie na pięć lat, będzie mogła wykorzystywać mąkę ze świerszcza domowego do wyrobu żywności i wprowadzać produkty spożywcze (ciastka, chleby) na jej bazie na rynek w całej Europie. 

 

ZOBACZ: Warszawa: 48-latek wpadł w szał, bo pizza nie dojechała na czas. Grozi mu do 5 lat więzienia

 

Na razie to tylko jedna firma, w przyszłości jednak skorzystać z możliwości będę mogli inni producenci.


Hodowla świerszczy domowych nie jest wymagająca. Owady potrzebują szczelnego pojemnika. Należy także pamiętać o odpowiedniej wilgotności, wentylacji i ogrzewaniu.

 

 

an/ sgo / Farmer.pl
Czytaj więcej

Chcesz być na bieżąco z najnowszymi newsami?

Jesteśmy w aplikacji na Twój telefon. Sprawdź nas!

Przeczytaj koniecznie