Komisja Europejska zezwoliła na stosowanie mąki ze świerszczy do produkcji żywności
Unia Europejska zezwoliła na stosowanie mąki ze świerszczy do produkcji chleba, ciastek czy pizzy. Na początku pozwolenie otrzymała jedna firma.
Stanowisko przekazano w rozporządzeniu 2023/5 z 3 stycznia. Zezwala ono na wprowadzenie do obrotu krajów UE produktów spożywczych, w których wykorzystano proszek ze świerszcza domowego (Acheta domesticus).
Rozporządzenie jest następstwem opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności, opublikowanej w maju 2022 r.
Ciastka i chleby z mąki ze świerszcza
Przepis z początku roku wejdzie w życie 24 stycznia.
Od tego dnia jedna firma, Cricket One Co. Ltd, która otrzymała pozwolenie na pięć lat, będzie mogła wykorzystywać mąkę ze świerszcza domowego do wyrobu żywności i wprowadzać produkty spożywcze (ciastka, chleby) na jej bazie na rynek w całej Europie.
ZOBACZ: Warszawa: 48-latek wpadł w szał, bo pizza nie dojechała na czas. Grozi mu do 5 lat więzienia
Na razie to tylko jedna firma, w przyszłości jednak skorzystać z możliwości będę mogli inni producenci.
Hodowla świerszczy domowych nie jest wymagająca. Owady potrzebują szczelnego pojemnika. Należy także pamiętać o odpowiedniej wilgotności, wentylacji i ogrzewaniu.
Czytaj więcej